Гдје су нестале хиљаде милијарди Комунистичке партије СССР-а?

Скоро тридесет година злато Комунистичке партије Совјетског савеза изазива интересовање јавности.

BUKA portal / 17. јун 2019

 

Распадом СССР-а и промјеном политичког система у Русији пали су и сви табуи. Од тада су отворено почела да се постављају питања: на шта се трошио новац који се деценијама сливао у партијску касу и да ли и данас постоје тајни фондови, гдје се чува?

Двије ствари су помогле да се створи фама о несталом злату Комунистичке партије Совјетског Савеза. Прво, након неуспјелог пуча једног крила КПСС 1991. године полиција је упала у трезор Централне банке, гдје је пронашла само 240 тона злата, што је било мање од резерви једне Венецуеле. То је одмах изазвало подозрење у јавности, наводи "Спутњик".

Друга ствар која је још више појачала те сумње јесте серија убистава високих комунистичких функционера. У наредних мјесец дана тројица главних књиговођа партије су извршила самоубиство на идентичан начин: бацили су се са прозора зграда у којима су живјели. И то није све, према истраживању руске телевизије "Звезда", одмах након пуча почела је серија самоубистава - у наредних неколико мјесеци живот је себи одузело 1.746 партијских чиновника.

Колико је теорија о несталом злату била популарна у друштву почетком деведесетих година показује и то да је министар финансија Јегор Гајдар ангажовао америчку агенцију "Крол", која се бавила трагањем за тајним рачунима високих свјетских лидера, да открије да ли је заиста постојало партијско благо.

Мора се признати, Комунистичка партија Совјетског Савеза је посједовала невјероватне могуц́ности прикупљања средстава. Само од чланарине (1,3-3 одсто од мјесечне плате сваког члана партије) КПСС је скупљала милионе долара. Уз то, била је веома развијена и издавачка дјелатност. Сваки прави комуниста је, осим чланарине, морао да попуњава своје полице актуелним марксистичко-лењинско-стаљинистичким тумачењима свјетских проблема.

"На примјер, на 28 језика излазио је часопис 'Совјетски Савез', који се продавао по свијету. У партијску касу се сваке године само од тог часописа сливало више од милион долара чистог профита. То је само један примјер. Осим њега, постојао је огроман број листова које је издавала агенција 'Новости', у којој су радили познати новинари. Био је јако продаван јер су многи људи у иностранству жељели да знају како живи Совјетси Савез", објашњава руски публициста и аналитичар Игор Привалов.

Осим тога, партија је посједовала и хотеле, санаторијуме, огроман број административних зграда. Како се претпоставља, годишњи приходи КПСС су превазилазили три милиона долара. Ако би некад и то било недовољно, они су могли да узимају новац из државног буджета земље, пошто се партија временом идентификовала са државом.

Шта је Комунистичка партија радила са овим огромним средствима? Како се касније показало, она су највише отишла у иностранство преко мреже банака које је Совјетски Савез основао на Западу. Пребацивањем новца у иностранство бавио се КГБ, али и друге организације. Према прорачуна "Звезде", из СССР-а су изашле невјероватне три хиљаде милијарди долара.

"Партија је, из више разлога, дуго пребацивала новац у иностранство и тамо га улагала. Тамо су се отварале компаније које су финансирале, између осталог, и обавјештајну активност СССР-а. Оне су данас врло успјешне и сви мисле да се ради о западним компанија, а у ствари су направљене од совјетског новца", наводи Привалов.

Колико је совјетски новац ушао у све поре западног система, аналитичар наводи примјер улагања у снимање холивудских филмова и тиме убацивање совјетског новца у реалне токове.

"То је била уиграна шема. Нико није извозио злато у коферима", додаје он.

И зато, када се почетком деведесетих година све срушило, никоме није било јасно гдје су нестале толике милијарде које су комунисти, како се мислило, деценијама сакупљали и умножавали.

(Спутњик)


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.