ГДЈЕ СУ ПАРЕ? Грађанима отели преко 8 милијарди, а сад нема ни за крпљење рупа! Овако би БиХ требала да изгледа

На основу прикупљеног новца од 2009. године по основу акциза и путарина на гориво БиХ је могла да изгради преко 600 КМ аутопута.

Milovan Matić / 01. фебруар 2020

Умјесто тога добили смо само 200 километара аутопута, од чега је скоро сваки изграђени километар плаћен најмање двоструко од тржишне цијене.


И гдје су онда паре?

До сада је према процијенама економиста на основу акциза и путарина на гориво у претходних 10 година прикупљено преко 8 милијарди КМ.

Иако нас политичари годинама увјеравају да се не може утврдити гдје су прикупљена средства од акциза и како је потребно формирати неке комисије, у којима би сједили ти исти поличари, које би радиле годинама, потрошиле огроман буджетски новац за сједнице, постоје свјесни стручњаци који су до ових података дошли за кратко вријеме. 

Тако је економски аналитичар Фарук Хаджић, како каже, да би олакшао посао политичарима, а и уштедио буджетски новац, објавио тачне податке о прикупјеним средствима од акциза од 2009. године, као и гдје су усмјерена.


Он је дошао до података да је закључно са 2018. годином у БиХ прикупљено преко 8 милијарди КМ.

"Од ових средстава, намјенски у цестоградњу је усмјерен само дио који се односи од путарина за аутоцесте. Остало је све завршило у буджету. До 2018. године намјенски је умјерено само 1,1 милијарда КМ, док је ненамјенски у буджете пласирано готово 6 милијарди КМ. А онда су нам поновно увели нове акцизе, као да све ово није било довољно", појаснио је Хаджић.

Он је на илустративан начин и објаснио шта смо могли изградити са овим новцем.

"Са овим намјенским средствима за аутоцесте, у истом периоду је изграђено или се завршава око 130 км аутоцести. Са ових додатних 6 милијарди смо могли изградити најмање 600 км аутоцести", рекао је хаджић и навео примјере:

➡ Завршити остатак Вц коридора (око 220 км)
➡ Изградити аутоцесту Жепче - Тузла - Брчко
➡ Изградити аутоцесту Бања Лука - Приједор
➡ Изградити брзу цесту до Неума
➡ Изградити брзу цесту Травник - Лашванска петља
➡ Изградити брзу цесту Широки Бријег - Мостар

Односно, да су они који су требали радили свој посао и инвестирали новац узет од грађана путем акциза на изградњу путева, како је то предвиђено, БиХ би данас била премрежена аутопутевима и брзим цестам и изгледала би ОВАКО:

Умјесто тога, паре од акциза су се слијевале у буджетску потрошњу и са њима су се финансирали разни пројекти од интереса за појединце, као и плате у пренагомиланом државном апарату, па БиХ данас изгледа ОВАКО:


"Инвестирањем овог новца могли смо инвестирати годишње око 700 милиона КМ, само по овом основу имати стопу раста ГДП-а 6%, запослити десетине хиљада људи и задржати на тај начин велики дио нашег становништва, који управо због оваквих ствари отишао трајно ван БиХ", рекао је Хаджић.

Он је прокоментарисао и да је прошле године када су уведене додатне акцизе, упозорио да ће оне само узети новац из джепова грађана, а да цестоградња неће покренути.
И био је у праву!
"Док нас буджетске патриоте увјеравају да новца за цестоградњу нема и да се морамо задуживати и подизати кредите (које не знам ко ће враћати, јер нас је све мање због исељавања), треба опет напоменути да само по основу путарина и акциза на гориво годишње се убере МИЛИЈАРДА КМ, које иду у буджете.”

Архива Буке

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.