ГЕНИЈАЛНИ МОСТАРАЦ: Да би прехранио породицу радио је у сарајевском кину, а исмијавао је систем на оригиналан начин

Његов је идеал увијек био да направи карикатуру без ријечи. Тврдио је да је тада она најбоља.

BUKA portal / 30. октобар 2018


Ицо Вољевица родио се у Мостару 18. јула 1922. У Сарајеву је завршио гимназију, а архитектуру је студирао на Свеучилишту у Загребу.

Прво запослење, да би уздржавао родитеље, добио је у сарајевском кину "Дубровник" (1943.) као цртач написа филмова и аранжер. За вријеме окупације илегално је сурађивао с Народноослободилачким покретом (НОП), а поткрај рата прикључио се партизанима и у Југославенској армији (ЈА) остао до априла 1947., када је прешао на студиј у Загреб.

Као студент почео је сарађивати у хумористичном седмичнику Керемпух (1948.), гдје је три године објављивао гласовиту карикатуру "Грга Протокол" и постао стални члан редакције (1951.-1954.). Након прекида студија отишао је у редакцију Глобуса и Народног листа гдје је три године редовно објављивао "Гргу". У издавачкој кући Вјесник био је од 1. априла 1957. до 30. априла 1975., најприје у Вјеснику који је објављивао "Гргу" сваке сриједе, а затим у Вечерњем листу (од 1. јуна 1962.). 

 

Његова стална и легендарна стрип-карикатура "Грге" као својеврстан коментар актуалних збивања из угла гледања обичног, малог човјека редовно је излазила дуги низ година.
Доброћудни Грга 50 је година био у Вечерњаку алергичан на друштвене паразите, на немар, на неодговорност, на шпекуланте и нераднике, на лицемјере и помодаре, на сумњиве богаташе и бирократе. Све нас је насмијавао. Читатељи су се смијали Грги, онако, искрено, јер је њихове мисли претакао у цртеж, а владајући прилично кисело јер јавна критика свих тих година није била баш уобичајена.

Посљедње радне године Ицо Вољевица провео је као карикатурист и илустратор у Привредном вјеснику, настављајући цртати свакодневно свог љубимца "Гргу" за загребачки Вечерњак.

Умро је на данашњи дан 2008. године у 87. години живота.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.