Гиусеппе Арцимболдо: Фантастичне илузије из 16. вијека

Док су његови радови на неке религијске теме заборављени, његови фантастични портрети и персонификације годишњих доба која су била састављена од цвијећа, воћа, поврћа, грана и лишћа цијењени су и прави су извор фасцинације.

BUKA / 26. октобар 2013

Гиусеппе Арцимболдо (1526-1593) је италијански маниристички сликар. Након учења у родном Милану дјеловао је претежно у Прагу као дворски сликар неколико владара.

1556. године је радио с Гиусеппеом Медом на фрескама у катедрали у Монзи. Док су његови радови на неке религијске теме заборављени, његови фантастични портрети и персонификације годишњих доба која су била састављена од цвијећа, воћа, поврћа, грана и лишћа цијењени су и прави су извор фасцинације.

Нјегова необична визија подстакла је многе из његовог времена да вјерују да је Арцимболдо душевно болестан и да су његова дјела резултат полудјелог ума.

Послије смрти 1593. године, његова дјела падају у заборав, све док их почетком 20. вијека не открију надреалисти. Од тада његов опус има свјетску славу.

Иако није имао изравне ученике, по слободи фантазије и бизарним сликарским ефектима близак је модерном дадаизму и надреализму 20. вијека.

Погледајте сабласно чудесне портрете од овог необичног умјетника:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.