Гоблини за БУКУ: Живети слободно данас је изузетно тешко јер су људи окупирани борбом за преживљавање

Фашизам се јавља у новим облицима и никада се не треба престати борити против њега.

Ernest Bučinski / 22. април 2019

Рокенрол бенд из Шапца Гоблини ове године ће имати два наступа на престижним догађајима, 8. маја на Кастелу у Бањалуци на концерту "Живјети слободно" и Ок фесту на Тјентишту. Поводом ових наступа, разговарали смо са фронтменом Гоблина Бранком Голубовићем Голубом.

Овог љета гостујете на Тјентишту. Да ли сте икада раније били на Тјентишту, туристички?

Био сам као клинац на екскурзији и сећам се да је природа прелепа и нетакнута и да је ту споменик жртвама фашистичког терора.

Шта вам значи једно такво мјесто гдје се давно одиграла једна историјска ратна драма?

Народ мора неговати и поштовати жртве које су пале јер су браниле оно најсветије што човек може да има – слободу.

Мислите ли да је фашизам побијеђен?
 
Живети "слободно" данас је изузетно тешко јер су људи окупирани борбом за преживљавање, са ТВ-а их бомбардују рекламама, ријалити програмима, банке их "цимају" за рате кредита , сналазе се како знају и умеју да колико-толико деци обезбеде нормалан живот, или ако су млађи траже начине да "запале преко гране " и нађу неки смисао живота или барем да живе мало опуштеније и боље него овде.
То је слобода која нам је наметнута од стране власти, корпорација и медија.
Фашизам се јавља у новим облицима и никада се не треба престати борити против њега.

Какво је ваше мишљење о данашњим временима? Хоће ли цивилизација изаћи из овога амбиса?

Кроз целу историју човечанства су постојали они који тлаче и они који се боре за слободу. Мења се облик, али је суштина увек иста – борба за нормалан живот у којем појединац сам може да одлучује шта жели, а шта не.

Вјерујете ли да ће доброта побиједити зло?

То је питање на које сваки нормалан човек зна одговор – Да!!!
Никада се не треба престати борити против свега што се намеће и угрожава слободу обичног човека. Што више људи то схвати и укључи се у борбу, то је извесније да кад тад мора добро победити.

Панк сте бенд, а већ сте и у годинама. Имају ли Гоблини будућност?

Оно што ми као бенд можемо дати даваћемо док год будемо имали шта да кажемо искрено, бескомпромисно и директно. Улазимо у студио за две недеље и снимамо нови албум. Мислим да не постоји нити један бенд чији чланови живе у три различита града, а певач на другом континенту и функциониоше. Тешко је, али пожртвованошћу чланова бенда функционише.

Може ли се живјети од свирања панк музике?

Не. Може се хонорарно зарадити, али живети не може, поготово ако имаш породицу и одговорност према њој. Увек нам је било гесло – радимо нашу музику – колико дошло – добродошло. Бавимо се и неким другим пословима да би преживели.

Да ли сте икада размишљали да пјесме урадите и за инострано тржиште, тј. да текстове интерпретирате на неком страном језику?

У нашем случају не. Ми смо бенд са ових простора и никада нисмо имали „претензије“ да будемо нешто друго од онога што смо.

Да ли је рокерол данас у бољем или горем положају него деведесетих?

Музика је некада била симбол бунта младих људи. Музиком су се борили против система.

Да ли постоје данас млади бендови који изражавају свој бунт кроз рифове и да ли је уопште могуће показати бунт на овај начин?

Рок музика је увек од свог постанка имала „став“ и служила је као средство изражавања бунта против система и естаблишмента. Данас постоји огроман број младих, квалитетних бендова који изражавају свој став и бунт кроз музику, али имају други проблем – Медији су незаинтересовани за пласирање нових бендова и идеја, јер су оријентисани искључиво на „зараду“ и пласирање производа који доносе новац.
Сами бендови се „боре“ на друштвеним мрежама и yоу тубе-у, али без подршке медија је та борба поприлично тешка. Инспирације за песме и бунт, нажалост, имају свуда око себе, јер је стање у друштву катастрофално у свим аспектима.

Да ли је за успјех у музици потребан само таленат или треба имати и среће?

Таленат је 10 посто, а 90 посто је рад и труд. Срећа је ту врло мали проценат – ако бенд ради и изгара у својим идејама, срећа ће кад-тад доћи. Ми смо од настанка бенда до данас имали идеју да не постоји "нећу" и "не могу" кад нешто за бенд треба да се уради. То је наша формула која важи и дан данас.

Који су планови Гоблина?

За две недеље улазимо у студио и снимамо нови албум. Нарвно да једва чекамо и након тога ћемо свирати и промовисати нове песме. Има нас.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.