Горан Чолак: Јадран је извана бајковит, а у дубинама је сметиште! Нема точке гдје нисам заронио, а да нисам нашао гомиле отпада, нема организма које није инфицирано пластиком! А ми то једемо.

Slobodna Dalmacija / 12. јун 2019

Green Sail

Знамо како је од горе, видимо Јадран, плаво, тиркизно, чисто, кристално море, и хвалимо се како је та наша ситна, слана кап најљепша, најчистија од свих на свијету. Но, поглед од доље, из дубина, даје другачију слику, нуди море боца, врећица, аутомобилских гума, олупина и бојлера. Свега што би своје мјесто требало имати на отпаду, а не у подморју.
Горан Чолак, најбољи хрватски и свјетски ронилац на дах, на данашњи Свјетски дан оцеана придружио се апелу сплитске организације "Греен Саил". И у заједничком видеу објаснио како је микропластика - оне ситне, мале, фине, лебдеће честице, настале разградњом пластике - ушла у све поре подморја. Ситуација је, вели, и у Јадрану алармантна.

Све горе

- Слика онога што свакодневно виђам у Јадрану скроз је другачија од љепота које се презентирају на промотивним фотографијама. То је бајковит приказ површине, са скривеним проблемом у дубинама. Нема точке на којој сам на нашој обали заронио, а да на њој нисам нашао одбачено смеће.
То су гомиле крупног отпада, пластичних боца, лименки. Сметиште се пружа уздуж цијеле наше обале, око оточја. Свугдје. Оно што највише забрињава је микропластика, која улази у све што се налази под морем. А када уђу у рибе, шкољке, онда улазе и у нас. Немам што крити, доље је лоше. Јако лоше. И пријети нам. Сваки дан је све горе. Мислим да не постоји више ни један организам у мору који микропластика није дотакла – каже Чолак.
Свугдје је око нас, али када уђе у прехрамбени ланац, онда више није само около, већ и у нама. И трује, јер је отровна. Када се кесица из трговачког центра, или пластична боца не баци у за то предвиђени контејнер, већ у море, почиње једна мала трагедија.


Пластици неко вријеме треба да се разгради, уситни, дође до стања честица мањих од пет милиметара. Тада улазе у морске организме. А онда стижу на наше граделе, у лонце. Ону пластичну врећицу коју нисмо бацили како треба, на крају једемо. Другим ријечима, сами себе убијамо. И то је оно на што "Греен Саил" и њихов пријатељ Горан Чолак упозоравају, посебице на данашњи дан посвећен заштити свих нас.


- Што су микрочестице мање, то је проблем већи. И ја вам то из прве руке кажем јер сам се свачега у мору нагледао. У нашем су ме Јадрану највише шокирале огромне количине плутајућег смећа, које с вјетровима и морским струјама стижу из Албаније. То су велике прљаве крпе које плутају морем и таложе се у увалама.

Налетио сам на то тијеком роњења на Мљету. Гнусно је то видјети и у томе ронити. Није утјешно, али ми смо још чисти према неким другим земљама, а притом мислим на оне из трећег свијета. На Филипинима, на Балију, на локалитетима гдје влада сиромаштво, од гомила смећа које плута не може се ронити. Иста та микропластика се шири, и опет долази код нас – вели Чолак, наводећи како Тихим оцеаном плута мрља смећа већа од површине Тексаса.

 

Управо зато је и прихватио апел "Греен Саила", како би својом поруком људима указао на потребу особне одговорности у господарењу отпадом. Може се то реализирати на више начина, за почетак смањењем упорабе пластике и исправним рециклирањем, како проблем не би и даље растао.
Оно што "Греен Саил" поручује је да свјесним одлучивањем и мијењањем наших навика сви можемо одиграти велику улогу у очувању околиша. И Горан Чолак то у видеу упућује, закључујући ријечима: реците "не" пластици већ данас!


Најпознатији ронилац на дах на планету, освајач више од 20 свјетских медаља, сада је стациониран покрај Шибеника. Ту свакодневно вјежба, у теретани, у мору, и открива нам како ће до краја године узети одмор од натјецања. Већ 12 година није то себи приуштио.


- Сада је та одлука пала. Али то не значи и одмор, напротив, за то ћу се вријеме врло озбиљно припремати за натјецања која ме чекају идуће године. Већ неко вријеме роним на разини нижој од оне што бих је могао остварити. Зато се сада посвећујем тренинзима и новом циљу, о којему је још рано говорити. А мало сам се зажелио и куће, лани сам од силних путовања свијетом дома био само два и пол мјесеца – вели Горан Чолак.

 

Преузето из Слободне Далмације

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.