Горан Марковић: Бити на другој страни од шљама јесте понекад тешко али је то дужност сваког поштеног човека

"Ја сам навикао да олош који себе назива родољубима, а у ствари уновчује своје јефтине, квазипатриотске наступе, мене бира за своју супротност", рекао је Марковић истичући да се "навикао" на све то још од 1993. када је први пут назван издајником

Danas / 22. мај 2017

"Постоје времена када морате заћутати. Лјуди су очајни, смрачени, спремни да поверују свакој хуљи која ће их водити никуда. Тешко је у таквим околностима задржати здрав разум", рекао је у разговору за Данас редитељ Горан Марковић.

Тако је било, додао је, и 1993. године када су га, како је рекао, први пут назвали издајником.

"Ја сам навикао да олош који себе назива родољубима, а у ствари уновчује своје јефтине, квазипатриотске наступе, мене бира за своју супротност", рекао је Марковић. "Бити на другој страни од шљама јесте понекад тешко, поготову у временима када он исплива на површину, али је то дужност сваког поштеног човека."

На критике које се и дан-данас могу чути да је "Турнеја" антисрпски филм одговара да ако бира критичаре, онда увек више верује оним правим који су му доделили награде у Монтреалу 2008, него овима што, како је рекао, покушавају да стекну неки поен бранећи његову домовину од њега.

"Ја сам вероватно једини аутор који није провео ни минута ван своје отаџбине деведесетих година. Све време сам покушавао да радим, на филму и у позоришту, знајући да је то једини прави патриотизам", истакао је редитељ. "Она блатњава маса неталентованих, нижеразредних људи који су једва дочекали да ми пришију ту глупост за мене не постоје. А рекао бих, неће никада ни постојати у ономе што у српској култури остаје после ових страшних времена."

Марковић сматра да се реторика деведесетих све више враћа у јавни дискурс, и да национализам и фашизам јачају, због беде, страха и глади.

"Ја никога од обесправљених, јадних људи којих је у овој земљи много, не осуђујем. Ако морају, нека верују Вучићу, нека читају жуту штампу. Али оне који то користе да би се обогатили, оне бескрупулозне типове спремне да учине све за своје дупе, њих не могу више да подносим", објаснио је он.

На питање да ли расте међунационална тензија у региону и може ли доћи до неких нових сукоба на Балкану, он је одговорио да је "и деци већ јасно да ће те барабе палити ратне ватре док год им се то исплати".

"Могу говорити шта хоће, јасно је да су спремни да са нама учине било шта што им се роди у њиховим болесним умовима. Нови ратови, још више младих који беже у иностранство главом без обзира. Наравно, то је за њих права ствар. У свим земљама бивше Југославије", закључио је Марковић.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.