Гордана Суша: У Додика три лица

У бога Јануса два, у Додика три лица разданила су га као неприкосновеног лидера у Републици Српској са неограниченим изгледима, упркос позиву из Тужилаштва БиХ, да укњижи још једну победу, следеће недеље, на локалним изборима.

Danas.rs / 28. септембар 2016

 Не би ме изненадило да је Милорад Додик био на београдској "белој журци" високог друштва са Парис Хилтон и Аленом Делоном, пошто се, претходно, прошетао црвеним тепихом са Кустурицом у Венецији, а после референдума веома успешно заокупио јавни простор, готово као Вучић.
У даноноћној комуникацији са широким народним масама, будио их на једној, уљуљкивао на другој и придиковао, до касно у ноћ, на трећој телевизији.

У бога Јануса два, у Додика три лица разданила су га као неприкосновеног лидера у Републици Српској са неограниченим изгледима, упркос позиву из Тужилаштва БиХ, да укњижи још једну победу, следеће недеље, на локалним изборима. Ако настави овим фуриозним темпом, могао би да води главну реч и у матици на председничким изборима... Поготово ако се непоштовање институција једне, нотира као препорука за институције друге државе.

Оно што је говорио Амиру Зукићу на Н1 у "Прессингу" прећутао је Миломиру Марићу у "Ћирилици".

Првом је одбрусио да није балавац да би било ко могао да га грди, па ни Вучић, поручивши да Босна иде напред и опстаће уз осветничку му жељу да нестану само они који су све ово закували. Разумно је поручио региону да се држава не прави хапшењем политичких противника и нагласио, да је Дан Републике Српске секуларни празник, што значи ко неће да га слави не мора и није сецесионистички потез! "Рата неће бити", "Ја нисам човјек рата, не желим рат". Увео је нову реч у политички оптицај "моделирање" односно спремност, како је рекао, РС на договор, без странаца, сва три народа у БиХ, која би требало да опстане као њихов оквир у којем ће федерирати, дакле, бити федералне јединице! Начео је, дакле, ревизију Дејтонског споразума.

Код Марића, сасвим супротно, присетио се Ју федерације као тамнице за Србе, исповедио да не може неки Ћемел из Македоније, који слави "Илинден", а судија је Уставног суда БиХ, да забрани Србима да славе 9. јануар тј. Светог Стефана. Нагласио да не живи у БиХ већ у Републици Српској и одржао лекцију: "Ми смо веома озбиљни Срби за разлику од вас Србијанаца" поентирајући констатацијом да Срби из Републике Српске и више воле Србију него Србијанци! Упс, чудна нека љубав?! Можда Додик планира да се Србија прикључи РС. Не, наравно одмах, за две године, на пример, а до тада ће се примењивати пузајуће, постепено, уједињење које је отворио Дејтон кроз специјалне везе!

Подастирући разне податке о фалсификатима у немилој му БиХ држави, почев од пописа становништва, преко Педи Ешдауна, који га је највише повредио, и високих представника који раде за енормне паре којима се свака криза исплати, до седам тешких година лобирања за Републику Српску јер милион евра за лобинг није ништа, говорио је о Алијиној Исламској декларацији која се управо сада остварује, љубави према Гадафију, и закључио да је мултиетничко друштво заблуда а Босна и Херцеговина патња и за Бошњаке и за Хрвате и за Србе.

"Да ли се ви осећате окупираним у БиХ"?, нимало сугестивно завапио је Марић.

"Ја не!" без драмске паузе одговори Додик.

"Баја, Никола Пашић, промрмља пар у овом разговору а вама квиз питање ком лицу Додика верујете. Оном у "Прессингу" или оном у "Ћирилици"? Ја вала ниједном. Овде није реч о килограму злата који, према сопственом открићу јавности држи у кући, већ о симболу тог килограма како га је стекао. Контроверзом, конфронтацијом, различитим лицима, персонализацијом ентитетске политике, тактизирањем у снисходљивости на једној, бахатим букачењем на другој страни...

"Где сте, бре, људи", каже јутјубер из Чачка, кога обожава мој унук у игрици "Мајнкрафт", зар не видите шта се дешава? Ако не видите у игрици, како ћете видети у животу?

А дешава се, између осталог, депресивно запажање Невидљивог комитета, да се сфера политичке репрезентације затвара. Економском кризом, ратовима, тероризмом, миграцијским притиском, кризом међународних институција..."Слева надесно, истоветно ништавило заузима позе надмоћног убеђења или непатворене искрености, исте пропагандне креатуре које мењају своје дискурсе у складу с последњим открићима служби за комуникацију. Посматрајући оне који још увек гласају намеће се утисак да све чему они теже јесте да униште гласачке кутије излазећи на изборе из чистог пркоса" а можда и страха... Резултат је исти.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.