Горење плаћа запосленима да доведу нове раднике

"На тржишту више нема довољно људи који би радили у производњи", објашњава Целин.

BUKA portal / 20. септембар 2019


Љубљана -- Словеначки произвођач кућних уређаја Горење, овог прољећа, након што га је преузео кинески Хисенсе, најавио је отпуштање 270 радника.

Није ријеч о радницима у производњи, и на крају их је отишло само 60, а Горење се нашло пред новим проблемом – како пронаћи нове раднике, пише љубљански лист Вечер.

Због повећане потражње и производње, сто радника већ је запослено за рад у производњи у августу.

"У другој половини септембра требаће нам још око 80 радника", каже Матеја Целин из службе за односе с јавношћу Горења.

Додала је да се то догађа сваке године када се производња повећа, па запошљавају нове људе на одређено време. Међутим, ове године имају пуно проблема с проналажењем радника.

"На тржишту више нема довољно људи који би радили у производњи", објашњава Целин.

Зато се по први пут у потрагу за новим људима кренуло другим путем. Својим запосленима нуде награде ако предлажу потенцијалног новог радника за посао у производњи. Позвали су запослене да својим познаницима, комшијама, рођацима који би могли бити заинтересовани за рад у производњи Горења дају информације о могућностима запослења, преноси Пословни дневник.

"Ако њихов кандидат успјешно заврши мјесец дана пробног рада, запосленом који је предложио радника нудимо 100 евра бруто. Буде ли кандидат радио два мјесеца, запослени у Горењу који га је препоручио добиће бруто награду у износу од 200 евра. Награде ће се исплаћивати заједно с платама за новембар, а досад смо добили око 50 кандидата за рад у производњи", каже Матеја Целин.

Ријеч је о раду на одређено време који ће трајати најмање два мјесеца односно до краја године.

"Ако би повећане потребе потрајале дуже, број радника у производњи ће се прилагодити", додаје Целин.

И у будућности ће Горење и даље запошљавати, и то не само на одређено време. У плану је изградња нове фабрике телевизора, за коју се очекује да ће постепено запослити 1.000 радника.

Према почетним плановима, очекује се да ће фабрика почети с радом за годину дана, годишња производња биће милион уређаја, а запослиће се између 300 и 400 радника. У другој фази ширења фабрике, која би требало да се заврши до 2023. године, планира се повећање капацитета погона на четири милиона телевизора, а број запослених требало би да се повећа на хиљаду.
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.