Горњи ток ријеке Сане богат је природним вриједностима

Горњи ток ријеке Сане богат је природним вриједностима због чега је потребна његова заштита, закључено је на округлом столу, који је у Бањалуци организовала Коалиција за заштиту Сане.

BUKA/M.I. / 23. октобар 2014

Координатор Коалиције за заштиту Сане Горан Кривић навео је у уводној ријечи да је Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске, а на претходни захтјев Коалиције, упутило допис Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС за израду стручног мишљења за претходну заштиту изворишта и горњег тока Сане, који је у Просторном плану РС до 2015. године предвиђен да буде проглашен парком природе.

Према ријечима представника Завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Драгана Ковачевића израда стручног мишљење је при крају, па се убрзо очекује проглашење претходне заштите.

Предсједница Центра за животну средину Наташа Црнковић оцијенила је да мала хидроелектрана „Медна“, чија градња је планирана у непосредној близини извора Сане, доводи до велике штете по ријеку како у горњем току тако и у читавом њеном сливу.

Водитељ приједоске канцеларије Еколошке коалиције унског слива Драган Зрнић истакао је да нико од надлежних не обраћа пажњу на укупни утицај планираних хидроелектрана на Сани. „Изградња свих планираних хидроцентрала сигурно би веома лоше утицала на саму ријеку, поготово у њеном доњем току“, оцијенио је Зрнић.

„Сана има потенцијал за туризам, рекреацију и спорт што су показали досадашњи излети које је Коалиција организовала и на којим је сваке године све више учесника“, рекао је предсједник  Удружења гљивара и љубитеља природе Мркоњић Град Борислав Марић.

Округли сто у Бањалуци одржан је у оквиру пројекта „Ријека Сана – парк природе“, који финансијски подржавају Амбасада Сједињених Америчких Држава у БиХ и пројекат ЕТНАР.

Да подсјетимо, инвеститор “ЛСБ Електране” из Бањалуке, покушао је да изгради малу хидроелектрану (МХЕ) “Медна” на самим изворима ријеке Сане. Изградњу је започео, упркос чињеници да је Просторним планом Републике Српске горњи ток ријеке Сане предвиђен као парк природе, а извори Сане да буду под строгим режимом заштите, због природних и амбијенталних вриједности.

Влада РС је усвојила Уредбу о класификацији вода и категоризацији водотока, којом је ријека Сана сврстана у прву категорију. Само три ријеке у РС су у овој категорији.

Важно је напоменути да од самог почетка МХЕ локално становништво се жестоко успротивило изградњи хидроелектране на јавној расправи о процјени утицаја МХЕ на животну средину, општине Рибник и Мркоњић Град, на чијим територијама се налазе извори ријеке Сане, су донијеле одлуке у којима се противе изградњи МХЕ, а Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС је у два наврата дао негативно мишљење о плановима за изградњу МХЕ, јер су то подручје већ предложили за Регионални парк природе, гдје би горњи ток ријеке Сане имао статус ‘строги режим заштите’.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.