Говедарица: Додик је био главни промотер евроатлантских интеграција БиХ

Вукота Говедарица, донедавни лидер СДС рекао је како је Милорад Додик заједно са хрватским и бошњачким партијама био главни промотер евроатлантских интеграција у Босни и Херцеговини.

BUKA portal / 19. август 2019

 

– Србија је дефинисала своју војну неутралност 2007. године и од тада Српска демократска странке сматра да на том путу Србија и Република Српска морају да буду заједно. За разлику од Додика који је још 2009. године са својом партијом и са својим високим функционерима видио само један пут а то су евроатланске интеграције, тј. приступање НАТО пакту – рекао је Говедарица, преноси Н1.

Казао је да војна неутралност подразумијева да на територији војно неутралне земље могу само да буду војници те земље, а никако војници неких других земаља. истакао је како је Србија примјер војне неутралности као и неке друге земље које су на карти Европе.

– Ако ћемо бити потпуно искрени треба да дефинишемо закон који ће забранити присуство било којем војном савезу, да пропишемо казнене мјере и одредбе, да промјенимо Кривични закон Републике Српске и да на тај начин казнимо оне који став о неутралности не поштују – објаснио је високи функционер СДС Вукота Говедарица.

 

Говедарица је још нагласио да је Резолуција о војној неутралности само спин који је прије “годину-двије Милораду Додику помогао да промијени ставове.”

 

– Јасно је како је убијена Рада Абазовић, да нико није одговарао као и случај „Старовлах“, гдје су НАТО војници скоро на мртво име испребијали свештеника и његовог сина – рекао је.

Сликовито је појаснио и шта би усвајање АНП значило за Босну и Херцеговину:

– Усвајање АНП-а значи да нећете ући у округли салон гдје се доносе главне одлуке али улазите у зграду која се зове НАТО пакт. Онда када уђете у ту зграду врата се аутоматски закључавају и онда не можете назад. Ово је један од посљедњих корака уласка БиХ у НАТО – навео је Говедарица.

Говорећи о улози Ларса-Гунара Вигемарка у процесу доношења одлука у БиХ, Говедарица је нагласио да је Вигемарк кум свих Додикових, Изетбеговићевих и Човићевих споразума који су направљени и само је питање ко је од њих одријешио кумовску кесу. Истакао је на крају да „Вигемарк треба што прије да оде из БиХ” и то како је казао јер Европа заслужује бољег представника Европске комисије у БиХ.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.