Говедарица: "Додик се понаша као коцкар, РС ставио као залог"

Годишњи национални план један од корака уласка БиХ у НАТО алијансу, каже Говедарица и додаје да се "Милорад Додик понаша као коцкар који, умјесто себе, као залог ставља Републику Српску, њене институције и грађане".

bntv / 19. август 2019

Уколико не заустави активирање МАП-а, СДС ће се жестоко супротставити томе – каже за БН ТВ бивши предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Он наглашава да је Србија дефинисала своју војну неутралност 2007. године и тог момента Српска демократска странка је закључила да на том путу Србија и Република Српска морају да буду заједно за разлику од Додика, који је још 2009. године заједно са својом партијом и својим високим функционерима видио само један пут, а то су евроатлантске интеграције, то јесте приступање НАТО пакту.

"Што се тиче саме резолуције о војној неутралности то је једна фарса и спин који је послужио прије неких годину-двије дана Милораду Додику да промијени своје ставове. Јасно је како је убијена Рада Абазовић, да нико није одговарао. И с друге стране, својевремно случај Старовлах, гдје су НАТО војници скоро на мртво име испребијали свештеника и његовог сина. Према томе, не можемо говорити на овакав начин о војној неутралности. Било би добро да дефинишемо један закон који ће да забрани приступање било ком војном савезу, да пропишемо казнене мјере и да промијенимо Кривични закон Републике Српске и да на тај начин тражимо одговорност оних који тај став не поштују", казао је Говедарица.

Он је поновио да Република Српска треба да има исти став са Србијом када је у питању приступање војним савезима.

"Додик се налази између чекића и наковња и он жели, умјесто себе, да стави Републику Српску, њене институције и народ. То му не смијемо дозволити. Он се понаша као један коцкар, који гледа да ли ће га у овом тренутку послужити срећа да се извади, а залог је Република Српска. Мислим да му то не смијемо дозволити. Уколико не заустави активирање МАП-а, мора да зна да СДС још има снаге и видјеће како ћемо се жестоко супроставити тим стварима", рекао је Говедарица.
 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.