Град за живот из снова - у комшилуку, стандард а поред мора

Кострена је општина с највишим индексом развијености у Хрватској. Поређења ради, индекс јој је 153 одсто, а граду Загребу - 139.

RTL.hr / 01. мај 2017

Иако су најважније привредне гране везане с нафтом и бродоградњом, Кострена је омиљено купалиште Ријечана, али и све атрактивнија дестинација за живот.

Иако су цене некретнина у Кострени бар 20 одсто више него у Ријеци, овде је све већи број младих породица. Тако у вртић ове године нису уписана сва деца, а листе чекања дуже су него икада. 

Вртић са 184 детета изграђен је пре 16, а реновиран пре шест година. 

"Морам нажалост рећи да ми немамо довољно простора да задовољимо потребе свих родитеља везано за упис. Тако да се ту отвара нека нова прича, можда доградња вртића, можда изградња неког новог објекта јер две нове групе би нам свакако требале", казала је Јасминка Прибанић из Дечјег вртића Златна рибица Кострена. 

Лјуди за живот бирају средину у којој имају посао или ону у којој влада таква предузетничка клима да посао могу створити сами. 

Професорица хрватског језика Силвија је пре две године покренула властити посао - часопис за учење хрватског језика као страног, који се пробио у 24 земље света. Данас јој је канцеларија тамо где је лаптоп. 

"Оно што се спонтано почело јављати то су упити за онлајн наставом хрватског језика као страног", објашњава Силвија Гојевић, предузетница из Кострене. 

У Кострени су регистрована 323 предузетника, али због општинских подстицаја, број свакодневно расте. Чак и кад потпуне модне незналице виде живахне и одважне моделе, сви имају само једну асоцијацију Јурај Зигман! Костренски дечко, у свом атељеу, недалеко од мора и родне куће, ствара ремек-дела која су постала препознатљива на светској сцени. 

"92 корака од моје радионице је море, да се могу опустити, да могу стварати", рекао нам је Јурај Зигман, модни дизајнер из Кострене. 

Иако Кострена има рафинерију нафте и ремонтно бродоградилиште, чему дугује висок индекс развијености, има и лепих адута за живот па не чуди да се ту налази и тзв. Алеја богаташа. "Средства за надстандард и у школству, и у здравству и за наше пензионере, тако да се број незапослених у општини знатно смањио, ми сада на око 4.000 становника имамо 136 незапослених", каже Мирела Марунић, начелница општине Кострена. 

И тај број ће се смањити јер коначно планирају отворити Дом за старије особе и нова радна места. Пензионери с примањима нижим од 1.800 куна (240 евра) добијају накнаду, школарци бесплатне књиге. Водећи су по питању енергетске обнове. Све је то више него довољно разлога за живот у Кострени.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.