Грађани рекли јасно “НЕ” хидроелектранама у Националном парку Сутјеска

Преко 6000 грађана је потписало петицију...

Maja Isović / 30. јануар 2015

Преко 6000 грађана је потписало петицију, што је дупло више него што је било потребно за покретање грађанске иницијативе којом се од Народне скупштине РС тражи доношење закључка да градња малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска није од јавног интереса.

Наташа Црнковић из Центра за животну средину рекла је да су потписи скупљани у периоду од седам дана на 12 локација у Републици Српској, чиме су хтјели омогућити грађанима да се изјасне по овом питању.

„Сада смо сигурни да је и шира јавност на  нашој страни, а овдје се нећемо зауставити, те ћемо користити сва могућа законом дозвољена средства да одбранимо Сутјеску“, рекла је Црнковић.

Истакла је да је Сутјеска најстарији национални парк у Босни и Херцеговини и једно од биолошки најразноврснијих подручја у југоисточној Европи, чији су биолошки највреднији дијелови кањони и клисуре Сутјеске и Хрчавке и строги природни резерват Перућица.
Ђорђије Милановић из Удружења Арбор Магна објаснио је да је на дневни ред предстојеће Народне скупштине на усвајање стигао спорни приједлог Просторног плана НП Сутјеска који је идентичан са приједлогом који је повучен са дневног реда Народне скупштине у фебруару претходне године.

“Ово сматрамо апсурдним, јер су научна и стручна јавност, те грађани РС јасно рекли да не желе изградњу малих хидроелектрана у НП Сутјеска. Стога од надлежних тражимо да се ова тачка повуче са дневног реда“, истакао је Миловановић.

Ненад Иконић из Спасилачког клуба олф, Фоча рекао је да обзиром да живи на Тјентишту поручује да је локално становништво огорчено одлуком о изградњи малих хидроцентрала у НП Сутјеска.

“Кањон Хрчавке је један од најатрактивнијих кањона  за развој авантуристичког туризма у региону, на чему тренутно радимо, а увјерени  смо да ће то изузетно обогатити туристичку понуду у Националном парку“, рекао је Иконић.

 

Подсјетимо да је Кампања Битка за Сутјеску покренута као одговор на планове за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку Сутјеска. Инвеститор „Дрина Хдро Енерг“ из Угљевика планира изградити пет малих хидроелектрана, двије на ријеци Сутјесци и три на Хрчавки. Национални парк „Сутјеска“ је најстарији и највећи национални парк у БиХ који се од свог оснивања, 1962. године бави туризмом. „Сутјеска“ је по својим природним вриједностима и љепотама бисер РС и БиХ. Овај Национални парк обухвата пространо планинско подручје на тромеђи Босне, Херцеговине и Црне Горе, оивичено ријекама Пивом, Дрином, изворишним током Неретве, те планинским масивима Биоча, Вучева, Маглића, Волујака, Лебршника и Зеленгоре. Површина парка износи 17.250 ха, од чега је преко 66 одсто покривено шумама, а остатак чине ливаде, пашњаци и голети изнад горње границе шума, а прашума Перућица је једна од посљедњих прашума у Европи. Поред тога, Национални парк “Сутјеска” управља ловиштем “Зеленгора, које захвата површину од око 53.240ха.

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.