ГРАЂАНИ СУ СВОЈУ РИЈЕКУ БРАНИЛИ ТИЈЕЛИМА: Поништена дозвола за градњу двије МХЕ на Неретвици

Министарство грађења и просторног уређења ХНК је по праву надзора укинуло двије грађевинске дозволе које су раније незаконито издате за мале хидроелектране Сријански мост и Горовник ушће на ријеци Неретвици.

Maja Isović Dobrijević / 09. август 2021

 

Правни тим Удружења „Аархус центар у БиХ“, у сарадњи са удружењима НВО „Пусти ме да течем“ и НВО „Зелени Неретва“ је уочио неправилности у процесу издавања грађевинских дозвола од стране Опћине Коњиц, будући да су исте издате без енергетске дозволе што крши одредбе Закона о електричној енергији ФБиХ и Уредбе о поступку, критеријима, форми и садржају захтјева за издавање енергетске дозволе за изградњу нових и реконструкцију постојећих производних постројења, усвојену од стране Владе ФБиХ. Тим поводом, захтјеви за поништење грађевинских дозвола по праву надзора су припремљени током мјесеца маја 2021. године. Будући да Опћина Коњиц није правовремено реагирала на дописе другостепеног органа (у овом случају Министарства грађења и просторног уређења ХНК), цијели процес укидања дозвола се продужио за три мјесеца, што је искористио инвеститор (ЈП Електропривреда БиХ) да изађе на терен са грађевинским машинама у покушају започињања градње поменутих малих хидроелектрана, а на темељу нелегалних дозвола.

Такођер, Опћина Коњиц је претходни мјесец обећала инвеститору да ће омогућити несметану градњу хидроелектрана на Неретвици на бази нелегалих грађевинских дозвола. „С обзиром на све нелегалности процеса издавања дозвола од стране Опћине Коњиц, удружење „Пусти ме да течем“ је у сарадњи са Аархус центром у БиХ припремило и доставило надлежном тужилаштву кривичну пријаву против одговорних лица у Опћини Коњиц због несавјесног рада у служби. Надамо се да ће тужилаштво радити свој посао и да ће коначно одговорни бити кажњени за своја дјела“ казала је Нина Крешевљаковић, правна савјетница Аархус центра у БиХ.

„Од првог дана, знали смо да је наша  борба за спас ријеке Неретвице исправна“, рекао је Сафет Сарајлић, члан удружења Пусти ме да течем овим поводом: „Документација коју је инвеститор имао је била непотпуна и оно што су имали добијено је на нетранспарентан начин. На овоме нећемо стати и тражити ћемо одговорност свих актера овог подмуклог плана. Ми идемо даље.“

Амир Варишчић из покрета Зелени Неретва изразио је задовољство да институције раде свој посао те нагласио: „Овај преокрет ће знатно утицати на даљи развој догађаја, а све са циљем да сачувамо Неретвицу од било каквих интервенција, поготово оних нелегалних, које као што видимо, нажалост се усуђују чинити и наше државне компаније.“

Подсјетимо да је 14. јуна у Горанском Пољу код Бутуровић Поља одржан велики протест против изградње малих хидроелектрана на ријеци Неретвици.

Организатри су истицали да овај скуп може одредити даљи ток борбе за спас ове ријеке.

Учесници протеста против градње стали су испред машина и тијелима блокирали пролазак машина.

"Изградња малих хидроелектрана, показали су примјери у пракси, има погубан утицај на биљне и животињске врсте ријечног екосистема. То би у случају Неретвице посебно дошло до изражаја, с обзиром на то да се наша ријека одликује изузетном биолошком разноликошћу. Она је станиште угрожених врста попут бјелоногог рака, који се налази на Црвеној листи угрожених врста ИУЦН-а, пијурице, поточне пастрмке и бројних других, док би евентуалном изградњом малих хидроелектрана дошло до поремећаја режима подземних вода те, врло извјесно, опасности од нестанка питомог кестена, који је један од заштитних знакова овог дијела Босне и Херцеговине", рекли су раније за БУКУ чланови Организационог одбора за спас ријеке Неретвице.

Тада су додали да највећи дио кривице сноси општинска власт и службе, које су одлуку о изградњи малих хидроелектрана на сливу ријеке Неретвице донијеле без консултовања савјета мјесних заједница и збора грађана. Тиме су одиграле кључну улогу у настанку проблема који данас имамо и морат ће преузети одговорност за незаконите активности.

Удружење грађана "Неретвица - Пусти ме да течем" је недавно Кантоналном тужилаштву ХНК поднијело и кривичну пријаву против одговорних особа у Општини Коњиц због сумње да су починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и несавјестан рад у служби тако што су издали одобрење за грађење за двије МХЕ без приложене енергетске дозволе.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.