Грађевинце и кухаре из БиХ "врбују" на Фацебооку; ево на који начин и за колико новца

Синдикалне вође оцјењују да послодавци само констатују да људи одлазе и на томе не раде ништа

BUKA portal / 11. јануар 2019

Потрага за сезонским радницима из БиХ за запослење у Хрватској увелико је почела, а преселила се и на Фацебоок, гдје је на једној страници оглашена потреба за више од 150 људи за рад у угоститељству, гдје могу зарадити и до 1.600 еура.

До те своте могу мјесечно доћи главни кухари са, како је наведено, дугогодишњим искуством, а уз остало обезбијеђени су им и бесплатан смјештај те топли оброк, као и пријава у сусједној држави.

"Пожељни су радно искуство минимално три године, самосталност у обављању радних задатака, спремност на тимски рад, брзина и одговорност те држављанство БиХ", наводи се у огласу.

На тој Фацебоок страници оглашена је и потреба за 51 конобаром, а мјесечна плата је од 700 до 1.000 еура.
 
Треба им, између осталог, и 10 пизза мајстора с искуством, којима нуде 1.000 до 1.300 еура, али посла има и за шанкере, рецепционере и слична занимања.

На овој друштвеној мрежи може се пронаћи и оглас за раднике у грађевини, с тим што је њима, како се истиче, посао загарантован током цијеле године. Потражују 20 зидара, али и неколико тесара, армирача, фасадера...

"Почетна плата за све врсте занимања је од четири до пет еура по сату. У зависности од искуства расте и сатница. Нудимо сређивање радне дозволе, бесплатан смјештај, обезбијеђен топли оброк, пријаву у Хрватској...", наведено је у огласу.

На другом мјесту, пак, нуди се посао у луксузном ресорту с пет звјездица на подручју Дубровника, а да је послодавац и те како спреман да у БиХ нађе радну снагу свједочи и податак да ће у више градова бити обављени интервјуи с кандидатима. Широки Бријег, Мостар, Бањалука, Тузла и Сарајево су градови у којима ће будући кононари, собарице, кухари и слични кадрови моћи да дођу на разговор.

Синдикалне вође оцјењују да послодавци само констатују да људи одлазе и на томе не раде ништа.


"Рјешење је једноставно, а то је повећати људима плате, да буду пристојне, да се од њих може живјети. Мислим да у том случају не би одлазили", каже за "Независне" Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС. Оцјењује да ће се оваква ситуација, односно одлазак радника у иностранство, и те како одразити на наше тржиште рада.

"То ће се јако одразити код нас и велико је питање ко ће овдје радити. Дакле, одлазе нам људи који су стручни", упозорава Врабичићева.

Идентичног је мишљења и Амир Хаджић, предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ, који такође процјењује да ћемо остати без квалитетних кадрова.

"Квалитет треба платити и задржати. Код нас је много објеката који нису у ситуацији да прате плате које нуди, на примјер, Хрватско приморје. Биће великих проблема када су у питању двије бранше - добар кувар и врхунски конобар", наглашава Хаджић за "Независне".


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.