ГРАДИЋ ИЗ БАЈКЕ НАСТАО ЗАХВАЉУЈУЋИ СОЛИ: Када закорачите у њега очекиваћете да почне музика из цртаног филма (ФОТО)

Фотографије су нестварне, уживајте

nationalgeographic.rs / 22. октобар 2021

Када закорачите у сеоце Халштат, чини вам се да би нека музика из цртаног филма могла да засвира сваког тренутка.

Окружени сте црвенкстим и жутим кућицама које су задржале архитектуру из 16. века, а ако се тамо нађете у пролеће или у лето, још су и прекривене разнобојним цвећем и бршљаном. Калдрмисане улице пуне су шармантних кафића, алпских гостионица и црквице.

Природа је била дарежљива према овом делу Аустрије, те вас на сваком ћошку чека призор који ћете желети да фотографишете. Окружен Алпима на самој обали језера, сеоце је заиста заслужило надимак којим га најчешће описују у туристичким брошурама - град из бајке.

Најбоље је постити га у октобру док је време још погодно за шетњу, а број туриста се смањи.

Истражите један од најстаријих рудника соли на свету

Салцвелтен су рудници соли код овог села, који су под заштитом УНЕСЦО-а. Истраживачи кажу да су били у неком облику употребе још у праисторији, вероватно чак 4000 година пре нове ере.

Настале испаравањем мора пре више од 250 милиона година, обилне наслаге соли довеле су прве становнике у ово место. Захваљујући руднику је место основано, али и постало веома богато, што је и допринело његовом развоју.

Године 1311. Халштат је постао трговачки град, што говори о одржавању економије, а 1595. године направљен је цевовод дугачак 40 километара, намењен транспорту соли до Ебенсеа. До 1890. године, када је изграђен први пут, до Халштата се могло стићи само бродом или стрмим стазама.

Рудник соли можете обићи са туристичким водичем.

Обиђите језеро бродићем

Не постоји лош поглед када сте у овом идилчном планинском граду, али неки од најбољих ћете имати ако посматрате са воде.

Изнајмите чамац на весла и запловите језером, обићите и неке завучене обале, а свакако уживајте у погледу на овај град.

 

 

Посетите и куц́ицу од костију

Само на тренутак се измакните из шарма овог сеоца и погледајте на који начин су становници овог места одавали почаст својим мртвима.

Недостатак простора на малом, претрпаном гробљу града представљао је проблем за становнике током раног 17. века. Сељани су почели да ископавају кости својих најмилијих, а онда би их чистили и фарбали.

Мотиви на лобањама имају своју симболику: храстово лишц́е симболизује славу, ловорово - победу, бршљан - живот, ружа - љубав... Иако је проблем на крају решен увођењем праксе кремирања, грађани су и даље могли да одаберу да се неко од њихових преминулих нађе у овој гробници.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.