Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић за БУКУ: Сваки раст Сане плаши људе. Сви гледамо у небо очекујући да ће падавине стагнирати

Још увијек је све под контролом.

Maja Isović Dobrijević / 14. мај 2019

Foto: BUKA

 

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је за БУКУ да су прве поплаве почеле у насељима која су дуж рјечица Милошевице и Пухарске и то се десило послије неколико дана снажних падавина и бујичних удара ријека и рјечица са планине Козаре према ријеци Сани.

“До пораста водостаја ријеке Сане дошло је и у току ноћи и ново воде је превазишао ниво од 420 центиметара у којем се проглашавају одређени нивои одбране од поплава, а јутрос је водостај био 460 центиметара, а у овом тренутку по посљедњим информацијама ниво воде је 465 цм. Јутрос је проглашено стање ванредне одбране од поплава и сви актери, све институционалне организације укључене су и мобилизиране да би се помогло људима у угроженим подручјима”, рекао нам је Ђаковић.

Додаје да је према информацијама од јутрос око 200 објеката заплављено, али нису добили податке да је вода ушла у куће и стамбени простор, али има поплављених подрума.

“Све се подузима да се помогне становницима, цивилна заштита одвози вреће са пијеском којима се спречава улазак воде у индивидуалне објекте и све што можемо чинимо да бисмо помогли становништву. На другој страни прве информације које добијамо са подручја Рибника и Санског Моста говоре о благом застоју повећања воде, чак и о смањењу воде која протиче кроз Рибник и Сански Мост, тако да ако не буде већих падавина искрено се сви надамо да неће бити онако како су многи почели да размишљају присјећајући се 2014. године, те да ће доћи до застоја раста воде и пада у нивоу колико се падавине буду смањивале”, истакао је Ђаковић.

 

 

Он додаје да је ситуација у граду Приједору сложена и да је више путева било у прекиду, било је одрона, али све је још увијек под контролом.

“Јутрос смо на штабу донијели одлуку да се прије свега обрати пажња на старе и немоћне људе, нарочито оне које опколи вода и створени су услови у Спортској дворани у Граду Приједору за примање људи, тамо постоји могућност постављања кревета, али до овог тренутка немамо информацију да је било потребе за евакуацијом становништва”, истакао је Ђаковић.

Градоначеник Приједора каже да становници овог града нажалост имају искуство са поплавама и да је нормално да сваки раст нивоа Сане плаши људе, нарочито јер смо прије пет година у готово истом периоду године имали појаву раста воде до изузетно високог водостаја.

“Ми иначе 16. маја имамо Дан нашег града и искрено се надамо да неће доћи до катастрофалних поплава какве су биле 2014. године. Сви смо у нади да се неће десити катастрофална поплава и да ће водостај престати да расте. Сви гледамо у небо очекујући да ће падавине стагнирати и да ћемо проћи блаже него што су многи у страху јер су катастрофу већ доживјели”, рекао је Ђаковић за наш портал.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.