Градска управа игнорише проблем: Ваздух у Бањалуци у децембру 17 дана био у ИИИ категорији који је опасан за здравље!

Какав је заиста ваздух у Бањалуци?

Maja Isović Dobrijević / 15. јануар 2020

Foto: BUKA

 

Док Градоначеник Бањалуке говори да је ваздух у Бањалуци „углавном“ у првој категорији подаци на сајту Града показују нам да је ваздух у прошлом мјесецу 17 дана био у трећој категорији, а један дан у другој категорији. То нам говори да је у Бањалуци током децембра било више прекомјерно загађених дана него незагађених.

Подсјетимо да је Градоначелник Игор Радојичић рекао јуче новинарима да је ваздух у граду на Врбасу углавном у првој категорији.

"У протекла три мјесеца, откако је почела гријна сезона, ниједном није прекорачена дозвољена концентрација сумпор-диоксида, ЦО, ни натријум-оксида. Једном је било једносатно прекорачење дозвољене концентрације НО2 и неколико прекорачења што се тиче чађи, односно лебдећих честица. Узрок овом прекорачењу су лоша вентилација, ваздушно кретање, те низак ваздушни притисак због, прије свега, великог броја индивидуалних ложишта", рекао је Радојичић и додао: „ваздух је у првој категорији, мјерења су редовна и ми смо веома далеко од онога што се дешава у неким другим мјестима и градовима", рекао је Радојичић.

Међутим, резултати континуираног мјерења аерозагађености на локацији насеља Паприковац у децембру 2019. године показали су да је на основу резултата мерења датих параметара, на локацији насеља Паприковац, у Граду Бања Лука дошло до прекорачења граничних вриједности концентрације лебдећих честица ПМ10 14.12.2019. када се квалитетваздуха налазио у ИИ категорији. Квалитет ваздуха се налазио у ИИИ категорији 01,02,06,07,08,09,12,13,15,16,17,18,19,20,22. и 31.12.2019. године јер је концентрација лебдећих честица ПМ10 прелазила толерантну вриједност дефинисану Уредбом о вриједностима квалитета ваздуха.

 

Извор: Градска управа


Резултати континуираног мјерења аерозагађености на локацији насеља Борик у децембру 2019. године показују да је дошло до прекорачења граничних вриједности концентрације лебдећих честица ПМ10 03.12.2019. када се квалитет ваздуха налазио у ИИ категорији. Квалитет ваздуха се налазио у ИИИ категорији 01,02,06,07,08,09,12,13,14,15,16,17,18,19,20,22. и 31.12.2019. године јер је концентрација лебдећих честица ПМ10 прелазила толерантну вриједност дефинисану Уредбом о вриједностима квалитета ваздуха.

 

Извор: Градска управа

 

Резултати континуираног мјерења аерозагађености на локацији насеља Центру децембру 2019. године показују да је дошло до прекорачења граничних вриједности концентрације лебдећих честица ПМ10 03. и 11.12.2019. када се квалитет ваздуха налазио у ИИ категорији. Квалитет ваздуха се налазио у ИИИ категорији 01,02,06,07,08,09,12,13,14,15,16,17,18,19,20,22. и 31.12.2019. године јер је концентрација лебдећих честица ПМ10 прелазила толерантну вриједност.

 

Извор: Градска управа


Према овим параметрима ваздух који је у првој категорији је чист или незнатно загађен ваздух гдје нису прекорачене граничне вриједности нивоа ни заједну загађујућу материју, у другу категорију спада умјерено загађен ваздух гдје су прекорачене граничне вриједности нивоа за једну или више загађујућих материја, али нису прекорачене толерантне вриједности ни једне загађујуће материје. Ваздух треће категорије означава прекомјерно загађен ваздух где су прекорачене толерантне вриједности заједну или више загађујућих материја.

Мирна Савић Бањац, независна одборница у Скупштини Града Бањалука каже да чак и званични подаци са сајта Града показују да је вриједност ПМ 2,5 и ПМ 10 лебдећих честица, а које су изузетно опасне по здравље људи, посебно дјеце, константно изнад дозвољених.

„То за Градску управу и даље није довољан разлог да прихвати овај проблем као веома важан, него се баве демантовањем. То је крајње неодговорно понашање. Стално се враћамо на ову тему и наставићемо све док не почну подузимати одређене мјере: извјештавање у реалном времену, упозоравање на смањење активности када је загађење на врхунцу, хитна издрада стратегије како би се убудуће проблем бар ограничио.  Треба да се угледамо на боље, а не на горе, поготово када је о загађењу ријеч, бавимо се коначно собом и стварним опасностима и проблемима за грађане“, рекла је за БУКУ Мирна Савић Бањац коментаришући изјаву Градоначеника Бањалуке Игора Радојичића.

Жртве игнорисања загађеног ваздуха од стране челних људи града су сви грађани без обзира на политичка и страначка увјерења. Тврдити да је ваздух „углавном“ у првој категорији док званични подаци показују да је више од половине мјесеца загађен је неодговорно. Грађане тих дана када је ваздух био у трећој категорији нико из Градске управе није упозорио на прекомјерно загађење, већ су за њега могли сазнати два дана послије. Бањалука мора увести континуирано извјештавање о квалитети ваздуха чији су подаци у сваком тренутку доступни сваком грађану, а приче о ваздуху који је "углавном" у првој квалитети никоме не користе.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.