Грета је у праву, имамо мање од 12 година да спријечимо катастрофу

"НАША кућа гори", констатирала је шеснаестогодишња климатска активисткиња Грета Тхунберг, чији је јучерашњи наступ у Уједињеним народима постао виралан преко ноћи, још у сијечњу ове године.

Petar Stošić / 24. септембар 2019

Foto: Wikipedia

 

Према Међувладину панелу о климатским промјенама (ИПЦЦ), имамо мање од 12 година прије него што више нећемо моћи поправити своје погрешке. У том року, промјене без преседана у свим аспектима друштва морају се догодити, укључујући редукцију емисија ЦО2 за најмање 50%", написала је тада у колумни за британски Гуардиан.

Грета Тхунберг је онда, као и сада, с једне стране изазвала одушевљење као неочекивана лидерица глобалног покрета младих за борбу против климатских промјена, названог Штрајк за климу. С друге стране, наишла је и на вал неодобравања, па и згражања што се једној средњошколки с Аспергеровим синдромом, која засигурно није експерт за климу, даје глобална позорница за њен активизам.

Знанственици су нас упозорили исто што и Грета: имамо 12 година да спријечимо најгоре

Али оно што Грета тврди у суштини се поклапа с оним на што заиста упозоравају знанственици. А изгледа да њу, из којег год разлога, свијет слуша више него праве експерте.

Наиме, водећи климатски знанственици окупљени у Међувладину панелу за климатске промјене (ИПЦЦ) лани су издали велики извјештај с јасним упозорењем: имамо све мање времена ако желимо избјећи најгоре посљедице климатских промјена.

Дали су нам до знања да имамо само још 12 година ако желимо задржати раст глобалне температуре испод 1,5 ступњева Целзијевих. Чак и пола ступња изнад тога знатно ће повећати ризик од суша, поплава, пожара, екстремне врућине, глади, несташице воде и сиромаштва за стотине милијуна људи. Неки од знанственика наводно су били у сузама на састанку на којем су ови закључци изнесени, како је тада извијестио Гуардиан.

Ако се свијет загрије за два ступња, посљедице ће бити далеко горе него ако се загрије 1,5 ступњева

Уз глобално загријавање од 1,5 ступњева несташица воде могла би бити 50% мања него уз загријавање од 2 ступња, наводи се у извјештају. Несташица хране и сиромаштво повезано с климом такођер би било мање. Уз загријавање од 2 ступња, екстремно врући дани попут оних које смо доживјели у сјеверној хемисфери овог и прошлог љета, постали би још екстремнији и учесталији, уз много више смртних случајева повезаних с топлинским ударима и пожарима.

 

Но највећу разлику осјетила би природа. Кукци који су од виталног значаја за опрашивање усјева, били би у двоструко већој опасности од губитка природног станишта, као и биљне врсте. Губитак кораља због повећања киселости мора, узрокованог повећавањем температуре и већом концентрацијом угљикова диоксида у оцеанима, повећао би се за 99%, према прогнози ИПЦЦ-а.

А подизање мора утјецало би до 2100. на 10 милијуна људи више уз загријавање од 2 ступња, него ако ће оно износити само 1,5 ступњева. Губитак рибљег фонда такођер би био двоструко већи, према једном моделу. Љета без леда на Арктику, који се загријава двоструко или троструко више од глобалног просјека, догађала би се једном у 100 година уз мање загријавање, али сваких 10 година уз веће загријавање. 

>> Драматичан апел климатолога: Ово што се сада догађа није забиљежено 2000 година

ИПЦЦ: До 2050. морамо смањити емисије стакленичких плинова на нулу

Ако желимо задржати загријавање на 1,5 ступњева, морали бисмо смањити емисије угљика које испуштамо и гомиламо у атмосфери задњих 250 година, за 45% до 2030. Дакле, за 12 година, односно сад већ 11 година, баш као што Грета Тхунберг упозорава. До 2050. бисмо их морали смањити равно на нулу. Ако то направимо тек 2075., загријавање ће порасти на 2 ступња. А ако то не направимо ни тада, загријавање ће бити још веће и још катастрофалније, предвиђају знанственици. 

Алтернатива би нам биле једино експерименталне, непредвидиве и потенцијално изузетно опасне методе попут геоинжењеринга и модификације соларног зрачења, пише Гуардиан. 

Јамес Хансен, бивши знанственик НАСА-е, најпознатији по израчуну повећања глобалне температуре у посљедњих тисућу година (граф је добио име "Хокејска палица" због тога што иде оштро увис у посљедњих стотињак година), упозорио је да ће загријавање од 2 ступња, али и оно од 1,5 ступњева, одвести човјечанство у опасне воде јер су оба пораста знатно изнад оног у којем се људска цивилизација развила.

"Загријавање од 1,5 ступњева даје младим људима и идућој генерацији шансу"

Но разлика је голема, додао је: "1,5 ступњева даје младим људима и идућој генерацији шансе да се врате на разину из холоцена или близу ње. То је вјеројатно потребно ако желимо да нам обале остану гдје јесу и да сачувамо наше обалне градове."

"Ми показујемо како то (спречавање загријавања) може бити остварено помоћу закона физике и кемије. Онда је коначна точка на попису политичка воља. Ми на то не можемо одговорити. Само наша публика може - а то су владе које примају (наш извјештај)", поручио је Јим Скеа, суравнатељ радне групе о ублажавању климатских промјена. 

Управо зато је јучерашњи климатски суммит у Неw Yорку, на којем је Грета имала свој емотивни наступ, био тако битан. "Вријеме истјече, али није прекасно", закључио је главни тајник УН-а Антонио Гутеррес. Грета је поручила исто, само на упечатљивији и потреснији начин.

Индеx


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.