Грета Тунберг – дете које би требало да нас спаси?

Грета Тунберг постала је глобални феномен: покренула је покрет „Фридаyс Фор Футуре“ и инспирисала милионе младих широм света да се ангажују око заштите климе. Како је до тога дошло, пита се Зоран Арбутина

BUKA portal / 25. септембар 2019

 

Када се на Гуглу тражи појам „Грета Тхунберг“, тренутно се добије око 200 милиона погодака. И та бројка стално расте. Већ и то показује: она је постала глобални медијски феномен. Медији је прате на сваком кораку, њене изјаве се цитирају, она је у ударним вестима.

Она се сусреће са светским лидерима, говори на генералној скупштини Уједињених нација и уврштена је на листу 100 најутицајнијих људи на свету. О њој постоји већ и једна биографија, а објављена је и књига с њеним говорима. А притом Грета Тунберг има само 16 година.

Како је све то могуће? Већина онога што она изјављује и шта чини заправо није ништа ново – то она и сама каже. Она не тврди да открива неке нове истине, већ пре свега тражи да људи увиде оно што је, према њеном мишљењу, већ одавно јасно и научно доказано. И да у складу с тим делују. Али зашто баш она? И откуда читав тај медијски хајп?

Божанско дете говори

Током историје увек се изнова дешава да нешто такорећи виси у ваздуху, да се прошири осећај да је време за нешто зрело. И онда се појави неко ко то изговори, ко то покаже и учини видљивим и разумљивим за све. Као да је Светски дух изабрао свог портпарола. Сада је реч о 16-годишњој портпаролки.

Грета Тунберг је млада, а изгледа још и млађе. Када нам се обраћа, у нас гледа лице детета. А то додирује нека сасвим дубока осећања. То је познато из многих култура. У хришћанству је новорођени Исус тај који благосиља и спасава људе. У Непалу се бирају девојчице које се до свог пубертета обожавају као Кумари, дете-божанство.

Деца важе за невина, чиста и непокварена бића. Она изговарају истине које лицемерни одрасли покушавају да игноришу и прикрију. Она кажу да је цар го. Или, у зависности од угла гледања, кроз њих се у свету показује нека дубља и виша истина.

И тако се Грета Тунберг види као дете нашег времена које изговара истину. Које нас, одрасле, гледа у очи и каже нам да смо лажови. А ми гледамо фасцинирани, аплаудирамо и на њу пројектујемо наше жеље, чежње, страхове. Ми у њој видимо дете које ће да нас спаси. Коначно! Хосиана!

А онда можемо да се опустимо и вратити у нашу свакодневицу.

Црно-бела истина

Али тај глобални медијски хајп има везе са још једном особином Грете Тунгерг: она је савршена у поједностављивању. А то је особина коју она дели с многим популистима широм света.

Вероватно не постоји неко поље науке које је толико комплексно, и баш због тога неоштро у анализама и предвиђањима могућих последица, као што је то истраживање климе. Па ипак, у наступима Грете Тунберг све се редукује на неку наводну једноставност и јасноћу, као да се ту ради о основним Њутновим законима физике.

„Послушајте коначно научнике“, један је од њених захтева. Као да међу научницима није мали број оних који читав феномен промене климе виде знатно диференцираније. Свет Грете Тунберг је црно-бели, остале нијансе она једноставно игнорише и гура у страну. На комплексна питања она даје једноставне одговоре. И захтева деловање. Одмах. Ту нема времена да се о нечему размисли, ни за постављање питања: Дон‘т тхинк абоут ит - јуст до ит!

„Наша кућа је у пламену!“ – то је порука коју свако разуме. Она је јасна, тера на акцију – и одговара формату Твитера. Она је и оптимална за медијски свет који обожава емотивне, сензационалистичке наслове и поједностављења свих врста. И тиме је она веома ефикасна – што су схватили и неки други пасионирани твитераши пре ње. Попут Доналда Трампа.

ДW


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.