Гуленовци у БиХ траже азил: Ако одлучимо да их испоручимо Турској, ево шта ће се десити...

За то вријеме у Турској очекивање да ће се осумњиченима ускоро тамо и судити

BUKA portal / 11. јул 2019

Случај тзв. Гуленоваца у БиХ добио је нову димензију. Након оптужби да су повезани с покретом чији је оснивач Фетуллах Гулен затражили су азил у БиХ. Ако држава БиХ одлучи да требају бити изручени Турској, њихови познаваоци кажу да неће чекати, већ да ће сами узети карту у једном правцу, према својој земљи- пише Н1.

 

Особе које се налазе у БиХ, а траже их турске власти, затражиле су азил. Осумњичени су за припадност ФЕТО организацији, поништене су им путне исправе. Према ријечима министра сигурности, Министарство и његове надлежне агенције би требале покренути једну врсту управног поступка.

 

"Тај захтјев за азил има приоритет. Сами ти држављани су се јављали нашим институцијама овдје да виде шта и како даље да се регулише њихов статус овдје. Узели су једну адвокатску кућу да их заступа", изјавио је Драган Мектић, министар сигурности БиХ.

 

Из те адвокатске куће за сада без иступа у јавност. Претходно је, кад је ријеч о надлежности, предсједавајући Предсједништва БиХ, ову тему везао за ентитетски ниво.

 

"Ја желим да кажем да су они, у правилу углавном настањени на подручју ФБиХ, и да је то ствар федералних органа и процедура и да је то предсједнику Ердогану веома јасно", навео је Милорад Додик.

 

За то вријеме у Турској очекивање да ће се осумњиченима ускоро тамо и судити.

 

"Што се тиче Босне, наводи у медијима у Турској дјелују прилично оптимистично. Генерална перцепција у Анкари је да, с обзиром на срдачне односе између двије земље, очекује се позитиван исход. Када посматрате борбу против тероризма у Турској, ФЕТО је један од главних приоритета на дневном реду. Ердоган се у понедјељак састао са сва три члана Предсједништва БиХ и имамо дојам да је било много слагања на тим састанцима", казао је Хасан Абдуллах, турски новинар.

 

Ако га је било, онда то производи велике страхове, каже први амбасадор БиХ у Турској, Хајрудин Сомун.

 

"Страх ме је да се не подилази неким владама на основу пријатељства. Ако се буде подилазило онда се крше међународна правила што није у интересу тог пријатељства."

 

Новинар Орхан Хаджагић сматра да би понижавајуће било за агенције у БиХ да се неки људи баве терористичким активностима у земљи, а да оне за детекцију требају помоћ из иностранства.

 

"Ја сам погледао листу 10 људи, знам једног човјека, дао је допринос развоју образовања у БиХ, тај човјек је у институцију у којој сад ради донио нове стандарде?"

 

Хоће ли он и други бити испоручени?

 

"Мислим да неће. Мислим да би Анкара давно изнијела своје аргументе. Надам се да турске власти неће посегнути за методама као што су урадили на Косову када су отели шест својих држављана који су имали легалан боравак на Косову", додао је.

 

Суд БиХ раније је био суочен са сличним захтјевима за изручење, но одбио их је на темељу оцјене како ФЕТО није ни на каквом верификованом попису терористичких организација као и да се припадање ФЕТО-у не може третирати као кривично дјело у складу са међународним стандардима.

 

Н1 / Депо


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.