Гутеррес: Морамо заштитити планету

Генерални секретар Уједињених народа (УН) Антонио Гутеррес казао је како се диви храбрости и солидарности коју је Нови Зеланд показао након терористичког напада изведеног у марту.

BUKA portal / 12. мај 2019

 

Гутеррес који борави у посјети Новом Зеланду, у Ауцкланду се састао с премијерком Јациндом Ардернт. Том приликом је казао како обично за рамазан, одабрани мјесец муслимана, посјећује једну муслиманску земљу. Ипак, након терористичких напада који су ове године погодили Нови Зеланд, одлучио се посјетити муслимане у тој земљи, јавља агенција Анадолија.  

Гутеррес је похвалио и Ардерн на позиву на заустављање екстремиста те корацима у доношењу новог закона о контроли оружја.

Генерални секретар УН-а током тродневне посјете Новом Зеланду у Цхристцхурцху ће се састати с муслиманима.

У терористичком нападу на джамије Ал-Ноор и Линwоод у Цхристцхурцху, на Новом Зеланду, изведеном 15. марта погинула је 51 особа и 49 рањено.

Такођер, Гутеррес се осврнуо и на климатске промјете те додао како је видљиво да блиједи политичка воља у борби против климатских промјена, а ствари постају све горе за оне који осјећају посљедице климатских промјена.

Додао је како земље нису испуниле одговорности из Париског споразума из 2016. године.

- Не смијемо дозволити неконтролисане климатске промјене. Морамо заштитити животе људи и нашу планету - поновио је Гутеррес.

Након Новог Зеланда, посјетит ће Фиджи, Тувалу и Ванатау како би указао на проблеме које су узроковале климатске промјене.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.