Хакери украли личне и финансијске податке милиона Бугара

Хакери су упали у системе порезне управе и украли личне и финансијске податке милиона Бугара, саопштила је у уторак бугарска влада.

FENA / 16. јул 2019

Напад на бугарску порезну управу (НРА) догодио се крајем јуна, казали су дужносници, а за њега се дознало када је особа која је устврдила да је руски хакер контактирала локалне медије у понедјељак навечер нудећи приступ украденим подацима.

"Успоредили смо 30 посто података који су јавно објављени и потврђујемо да су то подаци које је имао НРА", рекао је гласноговорник НРА Росен Бачваров.

Бугарски министар финансија Владислав Горанов изјавио је како је погођено око три посто базе података, што укључује милионе досјеа у земљи која има седам милиона становника. 

Горанов је, наводи бугарска новинска агенција (БТА), истакнуо  како се може утицати на око три посто базе података.

Према његовим ријечима, не само да су процурили лични подаци, већ и порезни и социјални подаци.

"Процјене и анализе показују да су подаци о порезима и социјалној сигурности који су процурили и који се шире, недовољни за доношење опћег закључка о имовини или финансијском статусу поједине особе", додао је Горанов.

Осврнувши се  хакерски упад, гласноговорник НРА-е Россен Буцхваров је на конференцији за новинаре рекао да је база података Агенције хакирана због рањивости једне од онлине услуга које НРА предвиђа, а ради се о поврату ПДВ-а плаћеног у иноземству.

"Од овог тренутка та је рањивост елиминирана, могућност злоупорабе података је ограничена, а услуга је привремено обустављена. То ће остати све док се не успостави информацијска сигурност НРА", појаснио је Буцхваров, преноси БТА.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.