Ханнах Арендт добила филмску биографију

Позната њемачка филмашица Маргаретхе вон Тротта снимила је биографски филм 'Ханнах Арендт' о вјеројатно највећој филозофкињи 20. стољећа, најпознатијој по фрази 'баналност зла', који је недавно имао премијеру у Нјемачкој. Арендт је, ако је вјеровати њемачким филмским критичарима, маестрално одглумила Барбара Сукоа.

Gordan Duhaček / 23. јануар 2013

Ханнах Арендт (1906-1975) несумњиво припада међу највеће филозофске умове 20. стољећа, посебице када је ријеч о њеним дјелима која се тичу тоталитаризма, но у широј је јавности најпознатија по својој књизи 'Еицхманн у Јерузалему', објављеној 1963. Ријеч је о дјелу које је настало из новинских извјештаја Арендт за угледни часопис Тхе Не оркер, који је ову филозофкињу ангажирао да прати суђење нацистичком злочинцу Адолфу Еицхманну, којега је Арендт описала данас гласовитом и свима знаном фразом 'баналност зла'.

Баш се тим периодом живота Ханнах Арендт бави истоимени биографски филм који је режирала Маргаретхе вон Тротта, а који се ових дана приказује у њемачким кинима. Арендт је одлично одглумила Барбара Сукоа, но филм је добио подијељене критике. Редатељици Вон Тротта замјерају то што је потпуно стала на страну Арендт, док су они с којима је водила јавне полемике приказани као хистерици и чудаци. Сüддеутсцхе Зеитунг тако пише да Вон Тротта сваку критику упућену Арендт третира као 'недопустиво дифамирање', док се филозофкињу третира као 'хероину сувремене мисли', али филм пропушта 'критичку рефлексију на славну тезу о баналности зла'.

Дер Спиегел такођер хвали глумицу Барбару Сукоу, 'чија глума одузима дах', те подсјећа како је баш она глумила и Росу Луембург прије 25 година у филму Маргаретхе вон Тротта. Филм 'Ханнах Арендт' пак приказује око пет година живота ове великанке те има 'дебатни тон', али и превише мелодраме, нарочито у фласхбацку на студентске дане Арендт, која се тада заљубила у филозофа Мартина Хеиддегера, касније компромитираног због симпатије према нацизму.

 

 

Текст је преузет са Т портала

 


Бука препорука

Рецензије

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.