Хаос у Албанији: Бацали Молотовљеве коктеле на зграду владе и парламента

Траже оставку премијера Едија Раме

BUKA portal / 12. мај 2019

ПРОСВЈЕДНИЦИ у Албанији бацали су Молотовљеве коктеле пред улаз у зграду владе ове суботе, јавља Реутерс. Након три мјесеца мирних демонстрација, просвједници траже оставку премијера Едија Раме због корупције и изборне преваре.

Просвједи у Албанији трају од вељаче

Наиме, протувладини просвједи у Албанији, под мотом "Желимо еуропску владу", што је био слоган који се извикивао 1990. кад је у Албанији срушен комунизам, трају од вељаче. Но дио просвједника, од којих су неки имали замаскирана лица, бацао је јучер Молотовљеве коктеле, петарде и боју на улаз зграде владе те касније и парламента. Десетак полицајаца те неколико просвједника је озлијеђено. 

Вођа опозиције: "Ми смо у мисији ослобођења Албаније"

Вођа опозицијске Демократске странке Лулзим Басха изјавио је јучер испред зграде владе да су "спремни на дугу и одлучну битку докле год влада мисли држати Албанију подаље од Еуропе".

"Ми смо у мисији ослобођења Албаније од криминала и корупције", рекао је опозицијски вођа окупљеној гомили од неколико тисућа људи.

Приступни преговори с ЕУ-ом најављени за липањ

Иначе, Еуропска комисија препоручила је да Албанија започне приступне преговоре прошле године, но Вијеће Еуропе одгодило је ову одлуку за липањ ове године како би  Албанија у том раздобљу направила напредак по питању корупције и организираног криминала.

Након владе, просвједници бацали Молотовљеве коктеле и на зграду парламента

Након бацања Молотовљевих коктела на зграду владе, просвједници су се премјестили покрај зграде парламента гдје је дио њих наставио бацати Молотовљеве коктеле и петарде, на што је полиција одговорила сузавцима.

Након четири сата просвједници су отишли испред полицијске постаје како би просвједовали због ухићења једног члана Демократске странке.

Премијер Рама изјавио је како је био тужан кад је чуо да се и опозицијски вођа приклонио просвједницима и тражи оставку владе те је додао да Молотовљеви коктели просвједника нису оштетили владу, него цијелу земљу.

САД и Еуропска унија сматрају ову владу легитимном те су позвали опозицију да се врати у парламент и судјелује на изборима који ће се одржати 30. липња ове године.

Преузето са Индеx.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.