ХЕЛЕМ НЕЈСЕ ЗА БУКУ: Ми смо као друштво све више у Њемачкој

Сарајевска хип хоп група Хелем Нејсе креирала је једини анимирани серијал за одрасле, под називом „Бруца Браца Бруда Брада“. Настали првобитно као аудио скечеви за потребе Хелем несје рејдио шоуа, временом су се развили у типске ликове.

Sara Velaga / 26. фебруар 2020

 

Управо ти ликови на занимљив, симпатичан, а првенствено реалистичан начин говоре о нама и нашем друштву. 

Након објављених 13 епизода прве сезоне, чланови групе најављују другу, која ће, како наводе бити потпуно другачија од ове, чему ће свједочити и пилот епизода. Ипак, за све оне који су хтјели сазнати нешто више и о самим досадашњим епизодама, али и упознати мало боље „Бруцу Брацу  Бруду и Браду“ ХЕЛЕМ НЕЈСЕ за БУКУ:

„У посљедњој, шестој сезони напустили смо Радио Отворена мрежа и у продукцију својих емисија кренули самостално, неовисно у свом новоотвореном студију. Пошто је трансформација са радија на интернет изискивала укључивање и видео сегмента, те је емисија евоулирала у подцаст, тако су и Бруца Браца Бруда и Брада морали добити свој изглед. О томе говоре њихове уводне реплике у првој епизоди.“

Наратор пас нам одмах говори како је ријеч о „Четири дебила, клошара из различитих породица, али исте улице“. Чиме се они баве, како проводе дане?

Прије свега треба схватити да и лик Наратора говори из свог субјективног угла и из претходног искуства, тако да Бруцу, Брацу, Бруду и Браду свако доживљава на другачији начин па и он. Јер свако ко је живио или живи у земљама бивше нам државе има свог Бруцу, Брацу, Бруду и Браду са којима се сусретао, проводио вријеме или је чак један од њих. 


Какве поруке сте хтјели послати самим избором ликова? С обзиром да је Браца „бабин син“ који се свакодневно дружи са „ничијим синовима“?

Иако је Браца бабин син он је одрастао са њима, то му је раја, с њима се дружи, пуши траву... Наравно, воли избост шабером, стално је у мурији али га стари сваки пут извади и уредно је на слободи, хода градом са ножем у руци. Свака сличност са стварним догађајима и ликовима је намјерна. 

За Браду сте рекли да је „факат глуп“, али наивно добар. Како се такви ликови уклапају у данашње друштво и чине ли његову већину?
Брада је утјеловљење свих народа и народности са ових простора. Глупи добричак који пуши сваку шупљу. Може све, само нек не пуца и нек има дроге. Кад загусти он је топовско ђуле, а кад треба доносити важне одлуке склоњен је у установу да му се додатно испере мозак. Иако се највише жртвује на крају остаје сам и о себи забављен.

Тематске обраде сваке од епизода довеле су и до теме говора мржње, којом сте се и раније и у пјесмама и емисијама бавили. Колико смо данас изложени, али и увучени у свијет говора мржње?

Код нас су људи појам слободе говора схватили на другачији начин од западних народа. Када су нама тај појам дали у руке ми смо га схватили тако да се коначно можемо једни другима испсовати, вријеђати и понижавати без конструктивних чињеница. Наши разговори, дискурси и поруке су постали пуни мржње и неподношљивошћу према другом и другачијем. За хероје смо узели криминалце, за симболе фашисте а када неко чињеницама и доказима проговара о томе онда вријеђа националне осјећаје, издајник је и неприхватљив за друштво.  

У епизоди „Босна и Херцеговина“ Бруда „пали“ атмосферу Теодором из Источног Сарајева. А наратор се након силне расправе о националностима пита може ли га неко удомити да не слуша више такве приче. Гдје смо ми као друштво са причом Срби, Бошњаци и Хрвати?

Ми смо као друштво све више у Њемачкој. Немојте да вас изненади ако Бруца, Браца, Бруда па чак и Брада након 1.марта буду стајали у Дизелдорфу на коти. Свакако ускоро очекујте нове епизоде. 


Ваши ликови се окупљају испред гранапа, у насељу, гдје „пребирају“ свакодневне актуелне теме, без крајњег циља и амбиције. Може ли ишта покренути њих, као слику нашег друштва да осим „махалања“ и преузме неку инцијативу за боље друштво?

Наравно да може. Бруда нам баш ради шанкове на сарајевском концерту у Дому младих 21.марта. За Брацу се не брините, њему ће стари наћи посао неки сигурно. Вјероватно ће га наслиједити у неком министарству. Бруца би са својим уникатним ставовима и промишљањима свакако могао запослити у невладином сектору. Бради је једино гураво. А боље друштво ћете ипак морати пронаћи негдје друго, вјероватно у Њемачкој. Јер Миле и Баке ће се лакше договорити него Бука и Хелем нејсе. 

Који су даљи планови серијала, колико епизода можемо очекивати и какве су тренутне реакције публике?

Тренутно се на yоутубе-у може погледати 13 епизода, што чини једну сезону. Тренутно развијамо другу сезону која ће бити потпуно другачија од прве, а ускоро ћемо објавити и пилот епизоду. Више од тога вам не можемо открити, али свакако сматрамо да је јако важно да постоје Бруца Браца Бруда и Брада као потпуно слободан медијски простор. Тренутно у БиХ се не ради нити један анимирани серијал за одрасле, па нам је велика част али и одговорност да ту причу држимо актуелном, да је ширимо и да радимо на новим епизодама. Свакако рачунамо на независне и слободне медије као што је Бука да заједно гурамо ту причу.

И за крај шта има у вијестима „Зечије уснице“, код нас и у свијету? 

Зечија усница је имао кратки излет код Сенада Хаджифејзовића али се нису успјели договорити око плате, тако да и он чека нову сезону Хелем нејсе рејдио шоуа како би потпуно независно и слободно могао радити на актуелностима из земље, регије и свијета.


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.