Хиљаде наоружаних екстремиста планирају окружити Капитол, тврди конгресмен

Хиљаде наоружаних екстремиста који подржавају Доналда Трумпа планирају окружити зграду Капитола уочи инаугурације Јоеа Бидена, рекао је за ЦНН конгресник Цонор Ламб.

BUKA portal / 12. јануар 2021

Foto: Ilustracija

 

Он је јучер био на брифингу на којем се говорило о новим сигурносним пријетњама против америчких законодаваца и саме зграде Капитола, у којој су смјештени амерички Сенат и Конгрес.

"Говорило се о 4000 наоружаних 'патриота' који ће окружити Капитол и спријечити демократе да уђу у зграду", рекао је ЦНН-у демократски конгресмен из Пеннсyлваније.

"Договорили су се кад ће пуцати, а кад неће"

"Објавили су правила којима су договорили у којим ситуацијама ће пуцати, а у којима неће. Ради се, дакле, о организираној скупини која има план. Посвећени су оном што раде јер мисле да су патриоти, говоре о револуцији", рекао је Ламб.

"С тим људима нема преговора ни разговора. Морају бити ухићени и оптужени. Морају бити заустављени. Нажалост, то укључује и предсједника и то је разлог због чега он мора бити опозван и смијењен", рекао је конгресмен.

Брифинг на којем је судјеловао Ламб услиједио је након што је у медијима објављено ФБИ-јево упозорење локалним и државним полицијама на просвједе наоружаних људи, који се планирају у свих 50 америчких савезних држава, али и у Wасхингтону, главном граду САД-а.

О чему се још говорило на брифингу?

Два демократска заступника, који су били присутни на онлине брифингу који је одржан јучер, рекли су ЦНН-у како су пролазили разне сценарије, додавши како су дужносници сигурносних служби били врло озбиљни. 

"Они су јаки кад смо ми слаби. То је тренутак у којем превладава психологија руље. Но, кад их дочекају одлучне снаге сигурности, мислим да ће се истопити многе фантазије о оном што ће се догодити кад дођу у Wасхингтон", рекао је један од заступника за ЦНН.

Додао је како се нада да ће припадници Националне гарде који ће осигуравати Wасхингтон бити провјерени јер, иако им законодавци вјерују, многи гардисти долазе из разних дијелова САД-а.

Очекује се да ће у граду бити распоређено 10 тисућа гардиста

У међувремену је Национална гарда добила одобрење да распореди до 15.000 припадника у Wасхингтону у поводу Биденове инаугурације, рекао је јучер шеф Уреда националне гарде.

Генерал Даниел Хокансон рекао је новинарима да се очекује да ће до суботе у граду бити распоређено око 10.000 припадника Националне гарде који ће се фокусирати на пружање потпоре сигурности, логистици и комуникацијама.

Америчка Служба за националне паркове јучер је објавила да је затворила за посјете споменик Георгеу Wасхингтону у главноме граду до 24. сијечња због пријетњи скупина које су судјеловале у прошлотједном нападу на Конгрес да ће изазвати нереде на Биденовој инаугурацији.

Могућа су и привремена затварања цеста, паркиралишта и тоалета у градским парковима буде ли то потребно како би се заштитила сигурност грађана.

Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.