Хладно пиво за БУКУ: На концерту “Живјети слободно” направићемо фешту која ће се спомињати годинама

Хладно пиво ће 8. маја у оквиру концерта “Живјети слободно” наступити на тврђави Кастел, а осим њих свираће Гоблини и Бркови.

Ernest Bučinski / 09. април 2019

 

Иза бенда “Хладно пиво” бројни су концерти, албуми, видео спотови и интервјуи, и мало је тога што се о њима не зна. Стартовали су као панк бенд али у својих тридесет година каријере нису робовали жанровима, па их је најлакше именовати као рокенрол бенд. Иако су дуго на сцени чини се да су у посљедње вријеме ангажованији више него икада и постали су права регионална музичка атракција. Хладно пиво ће 8. маја у оквиру концерта “Живјети слободно” наступити на тврђави Кастел, а осим њих свираће Гоблини и Бркови. Концерт организује УГ “Слобода” поводом “Међународног дна побједе над фашизмом” и то је био одличан разлог да разговарамо са екипом из Хладног пива.

Ове године свирате у Бањалуци на догађају “Живјети слободно”. Нисте први пут на овом догађају. Шта очекује публику у Бањалуци 8.маја?

Очекујемо пуно јер је свака свирка у Бања Луци досада била одлична. Имамо тамо пуно фанова, а  у комбинацији с Брковима и Гоблинима требало би то бити фешта о којој ће се причат годинама.

Живимо ли слободно данас?

Не. Мислим да смо све неслободнији. Говорећи из перспективе грађана ЕУ,  једина слобода коју данас имамо јесте да збришемо из земље. Могло би се рећи да нам наша држава служи како би могли радити у Њемачкој. Лакше је ипак из своје државе отић у Нјемачку живјет него из тамо неке заједничке Југе, ко моји родитељи. Још једна велика је разлика што данас можеш псоват Тита и Партију.

На сцени сте преко 30 година, што ће рећи да сте забраздили у озбиљније године. Да ли Вам досаде свирке, отсуства од породице, несмирен живот?

Понекад дојади сједење у комбију. Срећом данас је ту дигитална забава које прије није било. Можеш гледат фимове, сурфати, слушат музику, играт видео игрице или не дај боже читат неку књигу. С те стране је мало лакше.  Све у свему, добар је посао и не би га мијењали за неки мирнији и назови нормалнији.

Хладно пиво је стартовало као панк бенд, али жанровски, рекло би се, да сте данас нешто сасвим друго. Постали сте маинстреам. Да ли сте можда издали панк или је то само сазријевање?

То нек свако одлучи за себе. Ми већ дуго времена свирамо и радимо без жанровских ограничења. С тим да смо уживо и даље међу бржим и гласнијим бендовима па нас ријетко зову на свадбе и спороводе.

Да ли је панк посве умро или је жив, али на апаратима?

Као што си назначио у претходном питању, мислим да ми више нисмо права инстанца за питања о панку. Чини ми се да и даље има бендова који на неки свој начин покушавају рећи нешто кратко гласно и јасно, а то је дефиниција панка, без обзира што можда користе друга средстава.

Кекин је снимио соло албум са другом музичком екипом. Да ли се остатак екипе осјећа љубоморно због тога или им је то цоол?

Не чини се да је ико љубоморан.То је музички превише удаљено од онога што практицирамо с Пивом.

Да ли осим Хладног пива некада пређете и на нешто конкретније, мислим на лозу, коњак, виски, или сте ипак поборници "лакших" алкохола?

Прије свирке евентуално који виски за бољу концентрацију. Нисмо од жестоких пића јер волимо сам чин пијења зато смо углавном на хмељу.

Досади ли вам икада одговарати на питања као што су ова претходна?

Наравно,  али сам пристојно одговарам ако ме неко пристојно пита.

Мислите ли да сте рокенрол звијезде и има ли рокенрол звијезда након распада Бијелог дугмета?

Рокенрол звијезда звучи мало ретро што је и одговор на питања. Мислим да је тешко на тако малом и осиромашеном тржишту глумит неку рок звијезду. Права звијезда не стоји у реду у дучану и не користи градски пријевоз. Вјерујем да Брега никад није виђен у трамвају док га ми рецимо редовно користимо, јер размишљамо еколошки, а и некада нам се не да возит.

Гдје видите себе за десет година. Као музичаре, као бизнисмене или као пензионере?

Видимо себе у електричном комбију на аутопилоту који има и опцију да левитира и плови по води. На концерте на којима неће бити потребе да долазим особно слати ћу свој холограм. Пензија ће бит могућа тек након стоте године живота, пуно ће се тога промијенити али музика ће и даље бити више шоу него бизнис.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.