ХОЋЕ ЛИ ДОДИК РЕАЛИЗОВАТИ ПРИЈЕТЊЕ Тешки дани без власти, нервоза све већа! Шта нас чека?

Милорад Додик запријетио је да ће, уколико не буде формирана власт на нивоу БиХ, повући низ драстичних потеза који би могли БиХ гурнути још дубље у понор.

Milovan Matić / 13. август 2019

Након што су три етнонационална лидера МИлорад Додик (СНСД), Бакир Изетбеговић (СДА) и Драган Човић (ХДЗ) потписали Споразум о формирању власти на државном нивоу, сваким даном је све извјесније да од проведбе овог договора неће бити ништа.


Због тога је предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик све нервознији и све чешће пријети блокадама и урушавањем БиХ.


Он је најавио да ће Народна скупштина Републике Српске, уколико не буде формирана власт на нивоу БиХ, усвојити акт којим ће одбацити све одлуке које нису изричито у складу са Уставом БиХ.


“То значи да ће се Република Српска повући из Споразума о Оружаним снагама, да ће повући своју сагласност на формирање индиректних пореза, одбацити рад Суда и Тужилаштва, као и рад Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ на својој територији и довести у питање све надлежности које су пренијете на ниво БиХ”, истакао је Додик.

Он је подсјетио да су Републици Српској отете 83 надлежности и пренесене на ниво БиХ.


“Све ћемо довести у питање и задужити Владу и друге стручне институције да нам доставе приједлоге аката који ће ићи да се све оно што је мимо Устава у БиХ елиминише и забрани”, рекао је Додик за Танјуг, подсјетивши да Устав прецизно наводи да ентитетима припадају све дужности, функције и овлашћења која нису Уставом изричито дата БиХ.
Он је рекао да ће парламент ући у процес оспоравања свих наметнутих рјешења, али не и Дејтонског споразума, који ће Република Српска наставити да поштује.

 

Колико су ове најаве и пријетње реалне, а колико су само продукт нервозе Додика због неуласка у власт на државном нивоу и могућности да остане без веома важних позиција које је већ пикирао, питали смо професора Славка Кукића из Мостара.

Он наводи да је Споразум између тројице етнолидера већ у старту био осуђен на пропаст и, како ствари сада теку, све упућује на то да се договор Додика, Изетбеговића и Човића неће реализовати у предвиђеном року.


“Етнолидерима не требају никакви споразуми који су по себи претпоставка стабилизирања друштвеног стања и увод у могуће позитивне друштвене промјене које у БиХ отварају европске перспективе. Јер, такве промјене доводе под знак питања њихову властиту политичку будућност, а у значајној мјери и њихову правну сигурност. Човићу и Изетбеговићу се посебице не жури када је у питању нова власт, јер они могу само изгубити дио своје моћи са новом власти. Из простог разлога јер дио те моћи Изетбеговић мора жртвовати због увлачења у игру Жељка Комшића и ДФ, а Човић због увлачења странака из ХСС-а са којима досад није дијелио власт”, каже Кукић и додаје:


“Ако се коме жури, жури се Милораду Додику! Он још увијек не судјелује у власти на државном нивоу. А неки процеси напросто га упозоравају да би неке државне институције на које има амбицију ставити шапу, као што је СИПА, могао изгубити. Због тога је он нервозан и због тога врло емотивно реагира, при чему те реакције не треба претјерано озбиљнима схваћати и оне само упозоравају да он губи тло под ногама и да његова моћ, која је објективно досегла врхунац његовом позицијом предсједника Републике Српске, данас почиње копнити. Додик процесе на нивоу БиХ, за које је вјеровао да ће на њих утјецати, не може данас обликовати. Ја држим да ће на тим пријетњама све остати и да ће ово његово политичко и вербално строваљивање за посљедицу имати и пад утјецаја и моћи међу грађанима Републике Српске, како његовог, тако и СНСД-а”, рекао је Кукић за БУКУ.


 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.