Хрвати који су у Нјемачку отишли трбухом за крухом ускоро би се могли наћи у проблему

Економски аналитичар Дамир Новотнy објашњава о чему је ријеч

BUKA portal / 20. август 2019

Све су чешћа упозорења о проблемима с којима се суочава њемачко господарство, а након што су објављени најновији показатељи, чини се да би најмоћнија еуропска економија могла клизнути у рецесију. Економски аналитичар Дамир Новотнy за Глас Славоније потврђује да се њемачка индустријска производња налази у контракцији. Он подсјећа и на недавно објављене резултате минхенског ИФО института

-.Очекивања индустријских подузећа везана су уз знатан пад наруджби, тако да се доиста очекује наставак пада индустријске производње. У Њемачкој је проблем што немају развијену домаћу потражњу и потрошњу, него су извозно оријентирани. Највише им је ту проблем пад потражње из Кине, потом из Русије и САД-а, и то прије свега везано уз аутомобилску индустрију и индустрију стројева. А ту је и тај страх од Бреxита. Међутим, њемачка влада с друге стране има велике резерве – најнижу разину јавног дуга у Еуропској унији и може интервенирати са стотињак милијарди еура ако дође до рецесије – истиче Новотнy, који ипак додаје како то неће бити довољно.

-Но, све су прогнозе да ће њемачка економија стагнирати сљедећих десет година, као Јапан 90-их година прошлог стољећа – закључује Новотнy. Проблем је, каже, што ће доћи до реструктурирања и смањивања наруджби те ће наравно и они који су се у Хрватској укључили у тај набавни ланац њемачке индустрије први остати без посла. Као и наши радници. И представник њемачких индустријалаца је управо ових дана говорио о смањивању радног времена и броја запослених, а велике компаније већ са синдикатима постигле са споразум о смањењу радног времена.

Новотнy каже како Хрватској не одговара ни стагнација у Њемачкој, а камоли евентуални пад, јер ће сва подузећа оријентирана према том тржишту, а то су углавном твртке из дрвопрерађивачке и металопрерађивачког сектора те логистичари, имати проблема и ту ће доћи до знатног пада економских активности. А у они у креирању хрватског БДП-а судјелују и с неких 10 посто.

-Наша подузећа немају развијене производе како би могли продавати на трећим тржиштима. Владин сектор нема могућност интервенције и не може ту ништа направити, а приватни сектор ће се покушати снаћи и смањити број запослених. Но, проблем ће бити што ће се вратити дио људи који тренутачно раде у Њемачкој, закључује Новотнy за Глас Славоније.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.