Грађане БиХ, Македоније, Хрватске и Србије питали колику плату прижељкују. Ево који износи су у питању

Очекивања су другачија и међу државама и међу половима.

T.Čalić / 02. децембар 2020

Када је реч о висини зараде којом би били задовољни, највиша очекивања у региону имају грађани Хрватске- преко 2.200 КМ у просјеку.

Најнижа очекивања имају у Сјеверној Македонији где је очекивана зарада 1.050 КМ. Испитаници из Србије очекују у просјеку 1.212 КМ, а у Босни и Херцеговини очекивана плата је 1.618 КМ

Занимљиво је и дапПосао у највећој мјери желе мијењати испитаници из Босне и Херцеговине (76%), а најмање они из Македоније (65%) који тврде како ће посао мијењати само ако на то буду присиљени.

Надаље већина незапослених (65%) тражи било какав посао, без обзира је ли ријеч о онима у њиховој струци или изван ње.
Посао у струци највише траже незапослени из Босне и Херцеговине, а у најмањој они из Хрватске.

Добри међуљудски односи најважнији

Без обзира на земљу из које долазе, свим испитаницима су добри међуљудски односи на првом месту. Испитаници из Хрватске у нешто већој мјери истичу овај фактор, него испитаници осталих земаља. 
Висина зараде нешто је важнија испитаницима из Србије и Македоније, него онима из Босне и Херцеговине и Хрватске, који посебно цијене могућност учења и напредовања.
Нема већих разлика између мушкараца и жена у томе које факторе гледају приликом одабира послодавца. Жене у нешто већој мјери наглашавају добре међуљудске односе, а мушкарци висину зараде. Радно време и сигурност посла важнији су женама него мушкарцима.

Трећина запослених испитаника страхује за своје радно место

рећина запослених испитаника из у цијелом региону има страх за своје радно мјесто, а поређења ради прошле године је у страху за своје радно мјесто у истом истраживању било 26 посто запослениих испитаника у БиХ.  
Мушкарци се просјечно осећају сигурније на свом радном месту од женског пола, а исто се може рећи и за кандидате са високим и вишим образовањем.

Ово истраживање које је за циљ имало утврђивање стања на  регионалном тржишту рада провео је сајт за запошљавање Послови Инфостуд и партнерски сајтови за запошљавање из региона МојПосао.ба, Вработување.цом.мк, МојПосао.хр и Делогласник.си.
Истраживање је проведено током трајања Регионалног сајма послова и у њему је учествовало више од 5.000 испитаника.
 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.