Хрватска креће у контролу брзине на аутопутевима, објављено шта све чека возаче

Како сазнаје Индеx.хр у Хрватским аутоцестама, у припреми је велики пројект увођења надзора брзине на аутоцесте којима управља ХАЦ.

BUKA portal / 12. јун 2019

Досад су брзину контролирати тек пресретачи те повремено полицијске Мултанове на надвожњацима, но ускоро би се све то требало промијенити. 

"Свјесни чињенице да аутоцесте омогућују возачима остваривање већих брзина од допуштених чиме се битно нарушава сигурност промета, одлучили смо подржати напоре МУП-а у контроли и надзору брзина на аутоцестама с једним јединим циљем: повећањем сигурности промета. Овај пројект рађен је сукладно Националном програму сигурности цестовног промета Републике Хрватске 2011.-2020. године", рекли су за Индеx из ХАЦ-а. 

Откривају како ће се надзор брзине вршити на чак три начина. 

 

Први је начин постављање фиксних камера на специфичним локацијама на аутоцестама, првенствено на улазима у тунеле, на мостовима или вијадуктима. Како се возачи не држе ограничења која су на таквим мјестима у правилу знатно мања од иначе дозвољених 130 км/х, те ће камере мјерити брзину радарском или ласерском технологијом. 

Други је начин мјерење брзине на одређеној дионици аутоцесте. То заправо значи да ће камере бити постављене на почетку и на крају одређене дионице и мјерит ће се просјечна брзина којом је возило прошло ту дионицу.

Трећи начин надзора брзине вршит ће се на мјестима на којима се привремено обављају радови. То би требало значити да ће постојати преносиве камере које ће се постављати на тим мјестима и мјерити брзину радарски или ласерски.

Из ХАЦ-а кажу да ће на мјерење брзине возаче упозоравати нови прометни знакови. 

Возаче ће упозоравати прометни знакови

"Идејним рјешењем за увођење сустава за надзор брзина на аутоцестама предвиђена су три начина мјерења брзине кретања на аутоцестама. Увођењем континуираног надзора брзине на нашим аутоцестама смањит ће се посљедице прометних несрећа, утјецат ће се на промјену понашања возача, а што ће се у коначници рефлектирати и на понашање возача на осталим цестама.

Надзор брзине вршит ће се мјерењем просјечне брзине возила на одређеним дионицама аутоцесте, радарским контролама на специфичним локацијама (нпр. испред већих објеката - тунели, мостови) те у зонама извођења радова гдје је управо неприлагођена брзина најчешћи узрок прометних несрећа. Локације које буду под надзором брзине бит ће обиљежене прометним знаковима који ће упозоравати кориснике аутоцесте на контролу брзине. Тиме желимо постићи праводобно упозорење јер намјера није у кажњавању", поручују из ХАЦ-а.

Примјена креће сљедеће године

Примјена новог сустава надзора брзине на хрватским аутоцестама је планирана у сљедећој години, а Хрватске аутоцесте намјеравају пројект пријавити и за ЕУ суфинанцирање. 

Санкционирање прекршитеља је, напомињу из ХАЦ-а, у надлежности Министарства унутарњих послова. 

 

Преузето са Индеxа

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.