Хрватска: Пазите што пишете по Фејсу, влада најавила нови строги закон

МИНИСТРИЦА културе Нина Обуљен Коржинек изјавила је да ће према Закону о недопуштеном понашању на интернету који је најављен данас на сједници владе одговорност за објављени садржај на друштвеним мрежама бити на управитељима друштвених мрежа

BUKA portal / 10. јануар 2019

МИНИСТРИЦА културе Нина Обуљен Коржинек изјавила је да ће према Закону о недопуштеном понашању на интернету који је најављен данас на сједници владе одговорност за објављени садржај на друштвеним мрежама бити на управитељима друштвених мрежа, док ће ревизијом Закона о електроничким медијима уредничка одговорност у медијима постојати и за коментаре који се објављују на медију.

На новинарско питање о случају Ивана Ђакића, којему због казненог дјела јавног потицања на насиље и ширење мржње пријети казна затвора до 3 година, Обуљен Коржинек казала је да се у том случају "евидентно ради о повредама казненог закона па је зато и Министарство унутарњих послова покренуло поступак".

Медији ће одговарати за коментаре

Министарство тренутно ради на новим законским рјешењима, казала је након сједнице владе, те додала како је за регулацију јавног говора потребна досљедна примјена Казненог закона те ревизија Закона о електроничким медијима, а најавила доношење Закона о недопуштеном понашању на интернету.

"У оном дијелу гдје су медији, дакле гдје постоји уредничка одговорност, утврдит ћемо јасно одговорност како за текстове, тако за коментаре који се објављују", изјавила је министрица и додала да уредничка одговорност мора постојати за све што се на том медију догађа.

"Уредничка одговорност мора постојати"

Забрана коментара, казала је, никада није добра, но истакнула је како, када је ријеч о медијима, уредничка одговорност мора постојати.

Најавила је доношење Закона о недопуштеном понашању на интернету, за који је на данашњој сједници владе утврђен план нормативних активности. Министрица је казала како Хрватска, попут других држава, разматра за објављени садржај на интернету и друштвеним мрежама утврдити одговорност оних који управљају тим сервисима. 

"Овдје говоримо о одговорности оних који управљају тим сервисима и који зарађују на оглашавању", рекла је Обуљен Коржинек.

Што се тиче особне одговорности појединца, додала је, она постоји без обзира ради ли се о аналогном или дигиталном свијету ако се крше закони.

Оснива се још једно вијеће

Министрица је такођер најавила и оснивање Вијећа за медије које би имало улогу регулаторног тијела. 

"Не да једини институт заштите појединца буде подизање судских тужби, него да постоји регулатор, односно тијело гдје ће стручне особе оцјењивати је ли дошло до кршења закона", казала је.

Знате ли нешто више о теми или желите пријавити грешку у тексту?

Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.