Хрватска радника нема ни за лијека, не бисте вјеровали из које земље су почели увозити раднике и колико их плаћају…

Припреме попут рјешавања папира за боравак у Хрватској и радних дозвола већ су у поодмаклој фази, и у Сплиту, и у погонима у Книну

BUKA portal / 11. август 2019

Сплитско бродоградилиште Бродосплит одлучило је да због мањка квалифициране радне снаге ангажира 200 радника из Индије, углавном заваривача и бродомонтера, пише Слободна Далмација. 

Бродосплит неће директно довести раднике из Индије, већ ће то учинити преко једне од својих кооперантских фирми.

Индијци ће мјесечно зарађивати око 950 еура. У сплитском бродоградилишту кажу да њихови радници могу зарадити и до 1500 еура нето, док кооперанте, што ће бити статус индијских радника, плаћају 12 до 16 еура по сату.

Иако се рачунало да ће с пропашћу  “Уљаника” и трзавицама у “3. мају” Бродосплит пронаћи дефицитарни кадар, ти су људи махом отишли у иноземство или су промијенили браншу.

Како се наводи, висина плаће није била пресудна за избјегавање Сплита, већ првенствено скуп смјештај у највећем граду у Далмацији.

Иначе, Бродосплит није прва компанија у Хрватској која се одлучила на ангажман радника из ове јужноазијске државе. Лед су пробили грађевинари с ријечког подручја још прошле године, а наставиле колеге из Загреба и околине.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.