Хрватска укида квоте за запошљавање странаца, ево шта то значи

Послодавци из Републике Хрватске убудуће ће стране раднике запошљавати на основу теста тржишта рада који ће спроводити Хрватски завод за запошљавање, а у неким занимањима увоз страних радника ће се у потпуности либерализовати..

BUKA portal / 06. новембар 2019

Послодавци из Републике Хрватске убудуће ће стране раднике запошљавати на основу теста тржишта рада који ће спроводити Хрватски завод за запошљавање, а у неким занимањима увоз страних радника ће се у потпуности либерализовати, опет по процјени Управног савјета ХЗЗ.

Како пише Вечерњи лист, ово произилази из нацрта новог Закона о странцима, који је у јавном савјетовању од прошле седмице.

Према новом закону, послодавац који жели запослити страног радника обратиће се филијалној служби ХЗЗ која ће провјерити има ли у својим евиденцијама незапослених особа које удовољавају захтјевима послодавца. Ако их има, ХЗЗ ће посредовати у запошљавању, а у супротном ће издати мишљење на основу којег ће МУП издати радне дозволе за странце. Тест тржишта се, међутим, неће спроводити за сезонске раднике у пољопривреди, али ни за она занимања за која Управни савјет “на основу стања на националном, регионалном и локалном тржишту рада у погледу броја и структуре незапослених особа те потреба појединих привредних дјелатности” закључи да он није нужан.

У нацрту се прецизира и да се то односи на занимања која недостају на локалном и регионалном тржишту рада, а не могу се надомјестити миграцијама у земљи, те спровођење стратешких и инвестицијских пројеката и друге околности важне за привредни раст и одрживи развој. Закон је предвидио и изузетке, односно послодавце којима се неће одобрити запошљавање странаца. Радну снагу тако неће моћи увозити послодавци против којих се води поступак због неисплате плата, они који су у ликвидацији или им је рачун блокиран дуже од 30 дана, који не плаћају порезе или немају запослених. Изричито се прописује и да удио странаца у укупном броју запослених код једног послодавца не смије бити већи од једне трећине.

Будући да је за примјену новог модела потребно прилагођавање, прије свега у ХЗЗ, неслужбено се може чути како ће се за прве мјесеце идуће године одобрити привремена квота за запошљавање страних радника. У Хрватском удружењу послодаваца се за 2020. годину предлаже привремена квота од 81.600 радника. У ХУП упозоравају на то да ће уз потпуно отварање аустријског тржишта послодавцима од идуће године бити још теже задржати домаће раднике, али и стране сезонце, због чега укидање квота сматрају разумном мјером.

Шеф ХУП Давор Мајетић притом истиче да је потребно припремити модел запошљавања који ће бити конкурентнији од земаља у окружењу, али и наглашава да такав модел мора бити функционалан, што тражи квалитетну припрему система.

– Због тога подржавамо што је Влада прихватила нашу иницијативу да се закон о странцима представи кроз редовну процедуру како би се правовремено спровео процес прилагођавања сиситема – поручује Мајетић.

Упозорава, међутим, да би провјера послодаваца како би им се одобрио увоз страних радника могла донијети нова административна оптерећења, будући да се од послодавца до сада тражио искључиво доказ о регистрацији трговачког друштва.

Против либерализације увоза стране радне снаге су, очекивано, синдикати, који се боје да би нови закон могао зауставити раст плата. Предсједник Независних хрватских синдиката Крешимир Север тумачи да су и досадашње квоте за странце послодавцима омогућавале да граде конкурентност на обесправљеним и потплаћеним радницима, умјесто на инвестирању у нове технологије и производне процесе.

– Такву политику одобравале су све владе, јер се дугорочно рачунало на раднике из сусједних земаља. Али тај је базен сада пресушио па нове раднике који ће радити за ниску плату тражимо у Украјини и Бангладешу док се нико више не пита због чега у тим занимањима нема довољно радника – каже Север.

Нови закон о странцима овај синдикалист доживљава као крајњу либерализацију тржишта рада, која ће поспјешити одлазак домаћих, а касније и увезених радника.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.