Хрватска: Уна поновно расте, Купа и Корана у лаганом опадању

Водостај Уне након краткотрајне стагнације поновно је у порасту, а изванредно стање обране од поплава проглашено је ноћас у Хрватској Костајници.

BUKA portal / 15. мај 2019

 

Иако су водостаји ријека у благом паду, на терену су и даље све службе и прате стање. Наставља се интензиван рад на контролирању бокс-баријера. Под водом је и даље двадесетак прометница, а вода се испумпава из око двадесет поплављених кућа.

 И док је око Карловца стање нешто боље, Уна и Сава опет расту. У седам сати јутрос Уна у Костајници нарасла је на 462 цм. Сава у Јасеновцу у 7 сати износи 794 цм, 3 цм више него у 6 сати, преносе хрватски медији.

 Према расположивим хидрометеоролошким прогнозама, у идућа три дана посвуда се у континенталној Хрватској очекују мање количине оборина, од 15 до 30 мм, што би требало довести до поступне стабилизације, односно престанка пораста водостаја те од сутра и осјетнијег опадања водостаја на најугроженијим подручјима око Карловца и Хрватске Костајнице.

Низводно су водостаји у порасту с тенденцијом пораста, а највећи дотоци осим од Купе и Уне очекују се од високих ријека из БиХ (нарочито Врбаса и Босне). Водостаји средње и доње Саве у домени су средње високих и високих вода, јавља хрватски ДХМЗ.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.