Хрватски проналазач дизајнирао најбржи електрични аутомобил на свијету

Сплит -- Хрватски проналазач осмислио је најбржи електрични хипераутомобил који достиже 100 километара на сат за само 1,85 секунди.

BUKA portal / 09. октобар 2019

Foto: Depositphotos, GoranJakus, 219806886

То га чини пет стотинки бржим од конкурентског "Тесла Роудстера" и најбржим електричним аутомобилом на свету.

Амерички лист "Вол стрит журнал" пре неколико дана објавио је разговор са Римцем, којег у тексту представљају као "вундеркинда у свету возила на електрични погон" и "следећег Илона Маска".


"Он продаје муњу у боци", почиње њујоршки дневник свој текст у којем набраја Римчеве пословне успехе.

Његова технологија уграђена је у аутомобиле славних произвођача попут "Астон Мартина" и "Реноа", а његова компанија привукла је улагања из "Хјундаија" и "Поршеа".

Први Римчев производ, "Цонцепт Оне", испао је права електрична звер. Светску славу тај ауто је стекао 2017. године, када се у њему разбио Ричард Хамонд, водитељ британске популарне емисије "Топ Гир" (сада Гранд тур). Компанија је до данас нарасла до 600 запослених, а прошле године Римац је представио наследника Јединице, назван Ц_Тwо. Најбржи електрични аутомобил на свету броји 2000 коњских снага и достиже брзину од 412 километара на сат.

Прошлог месеца је "Коенигсег Регер", суперауто који покреће Римчева батерија, срушио један од најекстремнијих брзинских рекорда, када је од 0 до 400 километара на сат и назад стигао за само 31,49 секунди.

"Шта Римац ради другачије од остатка света?, запитао се новинар њујоршког листа који је разговарао са хрватским подузетником.

"Нема ‘сребрног метка’ који ће решити све проблеме. Реч је много оптимизирања, испробавања нових ствари, експериментисања. Важно је бити брз, изнова и изнова тестирати идеје, концепте, симулације и детаљне прототипе", одговорио је Римац.

На питање како се слаже с Илоном Маском, Римац одговара да са њим никада није разговарао, али да би волео да "проћаскају о неким стварима".

 

Извор: Б92


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.