Хуаwеи британском одбору: Пред вама смо голи. Истражите нас колико желите

САД оптужио Хуаwеи за могућу шпијунажу

BUKA portal / 11. јун 2019

 

КОМПАНИЈА Хуаwеи занијекала је у понедјељак пред Одбором за знаност и технологију британског парламента било какву повезаност с кинеском владом, јавља ББЦ.

Хуаwеиов шеф за цyбер-сигурност, Јохн Суффолк, изјавио је пред заступницима како ни кинеска, али ни било која друга влада, од твртке није тражила да уради “нешто неприкладно“ те је предложио свим заинтересираним странама да истраже њихове производе и провјере садрже ли они неке недостатке који би могли угрозити сигурност других држава.

"Сада смо разголићени пред свијетом. Но то је у реду. На тај начин можемо побољшати наше производе“, рекао је Суффолк.

"Нека нас сви истраже. Нама није неугодно, ништа не скривамо“, додао је.

САД оптужио Хуаwеи за могућу шпијунажу

Хуаwеи је позван пред Одбор за знаност и технологију како би одговорио на питања заступника о сигурности своје опреме и наводној сурадњи с кинеском владом.

САД је затражио од еуропских држава да не сурађују с компанијом Хуаwеи, највећим свјетским произвођачем телекомуникацијске опреме, у изградњи 5Г мреже, рекавши да би кинеска влада могла путем производа те твртке надзирати остале државе.

Судјелује ли Хуаwеи у кршењу људских права?

Британски заступници изразили су забринутост и због кршења људских права у Кини гдје је у покрајини Xињианг, према извјешћима међународних организација, затворено око милијун Муслимана у такозваним центрима за преодгој.

Питали су је ли Хуаwеи обвезан осигурати телекомуникацијску опрему за ту покрајину, с обзиром на то да кинески Закон о обавјештајним дјелатностима из 2017. године који захтијева од појединаца и удруга послушност спрам кинеских сигурносних служби.

"Да, неко вријеме су трајали преговори с кинеском владом о том питању, но она је касније јасно дала на знање да то није обавеза за ни једну кинеску твртку“, рекао је Суффолк.

Хоће ли имати приступ подацима?

Заступнике је такођер занимало хоће ли Хуаwеи моћи путем своје опреме приступити подацима који се налазе унутар 5Г мреже, на што је Суффолк одговорио како је та компанија само добављач телекомуникацијске опреме за операторе мобилних мрежа.

"Ми нисмо ти који управљају мрежом и стога немамо приступ подацима који се на њој налазе“, објаснио је. Додао је како је Хуаwеи само један од око 200 добављача опреме за британску 5Г мрежу.

Заступници су жељели знати може ли се мрежа 5Г користити за праћење појединог корисника, на што је Суффолк одговорио да је технологија иза мобилних телефона такве природе да мобилни оператер непрестано прати телефоне корисника како би их могао повезати с мобилном мрежом. По тој логици, нагласио је Суффолк, сваки оператер непрестано надзире све своје клијенте.

Затегнути односи између САД-а и Кине

Односи САД-а и Кине рапидно се погоршавају. Трумпова администрација подигла је 10. свибња царине на 200 милијарди долара вриједну кинеску робу с 10% на 25%, а убрзо након тога заратила је и с кинеским телекомуникацијским дивом Хуаwеијем.

Кина је узвратила ударац те је повећала царине на америчку робу вриједну 60 милијарди долара. 

У ожујку ове године скупина републиканских конгресмена представила је америчком Конгресу приједлог закона којим би се свакој особи који је запослена или студира у САД-у, а спонзорира ју кинеска војска, забранила студентска или истраживачка виза.

У уторак је кинеско министарство туризма упозорило своје грађане на ризике приликом путовања у САД, наводећи честа "убојства, пуцњаве и крађу".

Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.