Иде ли Додик до краја или је све опет велика превара? Рачунају на емоције бирача и слабо памћење народа

"Дошли смо од проглашења независности до потврђивања статуса ентитета у оквиру државе."

Milovan Matić / 13. октобар 2021

"На ово смо присиљени, али вјерујемо да нико неће пробати нашу одлучност. Морамо јасно поручити свима да мислимо озбиљно и да нећемо одустати, те да ће прекид сарадње (са СИПА-ом, Тужилаштвом и Судом БиХ) трајати док се процедуре не успоставе у складу са надлежностима у БиХ", рекао је Додик.

И не, ово није изјава од јуче, након што је предсједник СНСД-а промовисао Програм „Самостална Република Српска у оквиру БиХ“. 
Ова изјава је из 2015. године када је Народна скупштина на наговор Додика усвојила закључке о прекиду сарадње са СИПА-ом, Тужилаштвом и Судом БиХ.

А каква је њена разлика у односу на ову од јуче: „Ми ћемо прогласити ништавним законе о Суду и Тужилаштву на простору Републике Српске. Одбацићемо њихове активности на простору Српске, а то ћемо учинити и са СИПА-ом“, казао је Додик.

Нијансе су у питању! Али, ко се уопште сјећа Закључка о прекиду сарадње са СИПА-ом, Тужилаштвом и Судом БиХ из 2015. године. Исто као и свих осталих које је НСРС усвајала по Додиковим директивама, а који су служили само за тренутне дневно-политичке сврхе.

Ипак, овај пут, каже Додик, као и сваки претходни нема повлачења. То је ваљда то.

СНСД нескривено ради да Републици Српској врати овлаштења која има по Дејтонском споразуму, рекао је лидер ове странке Милорад Додик, преноси РТРС.

“Промовисали смо програм који се зове ‘Самостална Српска у оквиру дејтонске БиХ’” истакао је Додик на конференцији за новинаре.

Реако је да ће до краја мјесеца заказати сједницу Главног одбора СНСД која ће бити одржана на Палама.

“У задњим данима овог, или почетком наредног мјесеца ћемо на сједници Народне скупштине Републике Српске размотрити читав програм који се ради, израђује, дотјерује детаљима који иде да се одбије антиуставно и антидејтонско понашање. Судбинско питање за Српску је питање враћања надлежности.

Одбацујемо могућност да се законима мијења Устав”, поручио је он.

Истакао је да Устав БиХ остаје непромијењен осим дијела везаног за Брчко дистрикт.

Нагласио је да се мора створити неутрални амбијент за политичке договоре.

“Ми ћемо прогласити ништавним законе о Суду и Тужилаштву на простору Српске. Одбацићемо њихове активности и забранити њихове активности на простору Српске. То ћемо учинити и са СИПА и са Обавјештајном агенцијом” рекао је Додик.

Ова формулација „самостална Српска у оквиру дејтонске БиХ“ је сама по себи „Цонтрадицтио ин адјецто“, односно сама по себи је нелогична и противречна, тврди политички аналитичар Велизар Антић.

“Мислим да су у СНСД-у намерно ишли на овакву формулацију како би задовољили и оне гласаче на које рачунају у пропагирању своје платформе за независну Републику Српску, док са друге стране нису имали снаге да са чврстим ставом стану иза првог дела ове одреднице па су додали други део који би задовољио странце а он гласи да нису против целовите државе БиХ. У суштини су добили једног Франкештајна и немогуће задовољење оба наведена услова”, каже Антић за БУКУ.

Из СНСД-а су ову формулацију покушали да оправдају да је управо она та која нас враћа на изворни Дејтонски споразум и да је у складу са тим ова формулација легална. 

Антић наводи да је ово тумачење дјелимично тачно и могли би да се сложимо са њим. Јер, заиста по изворном Дејтонском споразуму и Уставу БиХ који је његов саставни дио многе постојеће институције не би требале да постоје као ни многи прописи који су у каснијем периоду усвајани. 

Међутим, “СНСД прећуткује једну јако важну чињеницу а она гласи да су за све те новоуспостављене и институције и прописе гласали и своју сагласност дали легитимни представници Републике Српске, међу којима су у највећем броју били управо људи из СНСД-а.”

“Дакле, уколико узмемо за истинито тумачење из СНСД-а да су Републици Српској узете одређене надлежности и да то није у складу са Уставом БиХ, као и да су неке институције и прописи усвојени а нису у складу са изворним Дејстонским споразумом, што и јесте истина, ради се о томе да су људи из СНСД-а учествовали у тим нелегалним активностима. Једноставно, оваквом аргументацијом СНСД признаје да је учествовао у развлашћивању и преношењу надлежности са РС на ниво БиХ и да је тиме нанесена огромна штета интересима РС, што је потпуно тачно. Из СНСД-а сада позивају на легалност и поштовање Устава БиХ а они су сами учествовали у тим активностима кршења Устава БиХ и преноса надлежности са РС на ниво БиХ”, рекао је Антић. 


Наш саговорник тврди да се све ове надлежности и институције о којима говори Додик могу вратити на ниво РС и то није спорно. 

Али је битно нагласити да јасно постоје процедуре које је потребно испоштовати да би се оне вратиле на изворни Дејтонски споразум.

Те процедуре су потпуно јасне и прецизне. 

“Све оно што је усвојено у Парламенту БиХ од стране легитимних представника сва три народа и све оне надлежности које су пренете са нивоа РС на ниво БиХ могу бити поново враћене на ниво РС уколико прођу законодавну процедуру у Парламенту БиХ. Ова теза коју намеће СНСД да ће Народна скупштина РС вратити надлежности које су пренете је покушај продубљивања кризе јер НС РС није ни учествовала у преносу надлежности и то је све рађено у Парламенту БиХ. Дакле, НС РС нема уопште надлежност да одлучује о стварима које нису у њеном домену. Уколико се ова питања нађу у НС РС то ће бити наставак урушавања ове институције и срозавања њеног угледа и ауторитета. Једноставно све што се у НС РС евентуално и усвоји везано за враћање одузетих надлежности не може да буде спроведено у дело и остаће само мртво слово на папиру”, објашњава Антић.

За крај, он наводи да је ово само игра Милорада Додика на све или ништа, извлачење последње карте на коју ће играти на следећим изборима. 

“Власт у РС је свесна да нема шта да понуди гласачима у било којој области у претходних 15 година колико су на власти. Дакле, имали су пуна четири мандата или 16 година да нас увере шта знају. Јасно је да су резултати недовољни за пролазну оцену и јасно је да је тога свесна већина народа у РС. Тога су свесни и у власти и једина област где могу да анимирају додатне бираче јесте управо национална прича и прича о угрожености интереса и надлежности РС. Рачунају на емоције бирача и на слабо памћење народа да су управо они били ти који су у великој мери развластили РС. Да ли ће емоције или разум победити и да ли ће заборав бити јачи од сећања ко је развластио РС, најбоље ће показати управо избори следеће године”, закључује Антић.

На Додикове најаве реаговали су из опозиције. Сви су сложни да се у СНСД-у играју Републиком Српском зарад политичке користи појединаца.  

"Да би данас неко подржао Додика и његов СНСД у својим сулудим и шизофреним намјерама по питању њиховог пројекта независности Републике Српске у оквирима Дејтонског споразума, морао би бити политички дилетант, безосјећајни преварант или неко ко сматра да ће се таквом политиком спасити од енормне корупције и афера које настају као печурке послије кише", тврди Вукота Говедарица, члан Предсједништва СДС. 

„Додику и његовој партији али и његовим коалиционим партнерима треба јасно и без икаквих предрасуда казати да не могу добити подршку за своју политику јер је то политика која Републику Српску води у нестанак“, поручио је Говедарица. 

Он је казао да су у СНСД-у спремни прокоцкати Републику Српску како би сачували себе и своју имовину те да се зато таквој политици треба одлучно супроставити. 

„Онај ко није у стању да тако нешто препозна тај или је у тешкој заблуди или свјестан непријатељ сопственог народа ради личног интереса. А зашто би они који су до изнемоглости опљачкали сопствени народ били његови пријатељи и зашто би имали слику о реалној и одговорној политици“, поручио је Говедарица. 

Члан Предсједништва СДС је казао да је тачно да је СНСД у прошлости била политичка организација која је, што директно што индиректно учествовала у свим преносима надлежности са нивоа Републике Српске на ниво Босне и Херцеговине. 

„Али то у овом моменту је мање битно. Сада је најбитније упозорити Додика и његове режимлије да се одговорна политика према народу креира на бази последица које произилазе из такве политике. Последица у овом случају је међународна интервенција која ће да изазове ванредно стање у Републици Српској. У таквом амбијенту за који Срби у Босни и Херцеговини немају савезника, може се очекивати нова међународна конференција о Босни и Херцеговини, констатује Говедарица.


Предсједништво Партије демократског прогреса поручило је да "приједлози Милорада Додика који најављују радикалне мјере немају ничију подршку те имају за циљ стварање сукоба и политичког хаоса у Босни и Херцеговини".

Истакли су како је "највећа опасност за РС и њену будућност екстремно висок ниво корупције у институцијама РС и велики број канала којим се извлаче милионски износи из будежта у приватен джепове".

"Највећи непријатељ РС су корупција и режим СНСД-а и њихових сателита које подстичу и креирају. То је кључно питање РС данас – како се изборити са свеприсутном корупцијом", казао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Политичка аналитичарка Тања Топић каже за БУКУ да је концепт самосталне Републике Српске у  оквиру БиХ она позиција коју РС тренутно има. 

“Тако да је то, чини ми се, лагано повлачење ручне кочнице. Дошли смо од проглашења независности до потврђивања статуса ентитета у оквиру државе. Оно што је други дио у концепту, који подразумијева повлачење закона о Суду, Тужилаштву и СИПИ, је већ проблематично са становишта реализације. Није довољно да Народна скупстина РС једнострано донесе ту одлуку, јер то нема никакво значење. Зна се процедура којом су надлежности пренесене на ниво БиХ, и у том процесу су, да парадокс буде већи, судјеловали они који сада иду једносмјерном улицом у разбијање онога што су сами стварали”, објашњава Топић

Слиједећа противрјечност, према њеном мишљењу је у томе што се у самом концепту или идеји говори о томе да се ништа не жели рушити, чак ни држава БиХ.

“Ако то чините једностраним одлукама, без дијалога, без учестовања на ма који начин и других актера у држави, онда представљате једну ултимативну политику, која је искључива и не допушта било коју другу опцију до оне коју сте сами зацртали. Такве политике нису демократске иако им се даје привид демократије кроз Народну скупштину РС”, рекла је Топић.

Она наводи да је тешко рећи да ли је Додик спреман ићи до краја, како то неки већ тврде.

“Питање је шта знаци ићи до краја? Да ли тај крај неминовно са собом носи неку врсту инцидената? Неки нови рат потпуно искључујем. Ако поредимо са ранијим политикама затезања до краја и хазардерских потеза који су досезали до саме црвене линије, онда неће. Он је увијек одустајао у задњој секунди. Сада видимо да једноставно изостаје реакција а рекла бих и узбуђење на страни међународне заједнице. Можда та мирноћа међународног фактора неке од полтичких актера чини прилично нервозним”, каже наша саговорница која сматра да је је све ово још једно билдање националних мишића, а напади на Суд, Тужилаштво, СИПУ су увијек добар спин којим се скреће пажња са афера.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.