ИГЛИЦЕ КОЈЕ СУ ПОТРЕБНЕ ЗА ТЕРАПИЈУ: Важна информација за родитеље дјеце која примају хормон раста!

Родитељи дјеце која примају хормон раста пожалили су се да од данас морају да плаћају иглице које се користе приликом примања терапије.

Maja Isović Dobrijević / 15. фебруар 2019

 

Јелена Глишић, мајка Виктора, пријевремено рођеног дјечака, из Бањалуке каже да је код њеног сина игром случаја, веома рано откривен поремећаја раста, тако да су започели ефикасну и доступну терапију, коју је у потпуности покривао Фонд здравствене заштите.

Наиме, терапија подразумијева Генотропин, 12 мг/мЛ, прашак и растварач за раствор за инјекцију у напуњеном инекционом пену, као и Новофине иглице за једнократну употребу.

“Од 15.2.2019. године, сазнали смо информацију да Новофине иглице никада нису ни били у програму рефундације, већ да смо их добијали нечијом добром вољом, која од данас не постоји. Просто, морамо да их купујемо. Напомињем, ово се односи само на те једнократне иглице. Њихова цијена се креће од 0.25 – 1,00 КМ, у зависности од фармацеутских кућа. Просто је необично и чудно, да дијагноза Наносомиа не оправдава могућност рефундације, већ да се то одлучује да ли је неко добре воље или не”, каже за БУКУ Јелена Глишић која ово говори у своје лично име, али и у име Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској „Мрвице“, чији су чланови ови мали борци, који су својим преурањеним доласком на свијет, нажалост, стекли услове да их прати недостак хормона раста.

“Можда ће се неко запитати на основу ових мојих ријечи, можда ће опет постати добре воље и можда ће покушати размислити. Можда. Но, желим тог неког да замолим, да ни у којем случају не размишља и не мијења вољу за рефундацију основног и спасоносног лијека за нашу дјецу, Генотропина. За иглице ћемо се некако и снаћи, то нам је у природи и у опису опстанка”, каже Јелена.

Дарија Филиповић – Остојић, портпаролка Фонда здравственог осигурања РС каже да Фонд финансира хормон раста за осигуранике којима је потребан.

“Осим тога, Фонд према Правилнику о праву на медицинска средства,  финансира и иглице „Новофине“ 6 и 8  за обољеле од дијабетеса који су инсулин овисни и ту није било никаквих измјена.  Међутим, Фонд  не оспорава рецепте за иглице које љекари пропишу за дјецу која користе хормон раста, а нису инсулин овисни”, рекла је за БУКУ Дарија Филиповић – Остојић.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.