ИГОР ЦРНАДАК ЗА БУКУ: Принцип „ја сам се предомислио“ веома опасан. Важно сачувати кредибилитет! Одлука је на Додику

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак каже да ће чланови Предсједништва БиХ у уторак донијети веома важну одлуку и да је битно да сви добро промисле прије него посегну за неких исхитреним потезима.

Milovan Matić / 14. август 2019

Buka

Он у разговору за БУКУ коментарише најављену сједницу Предсједништва заказану за наредни уторак на којој ће бити разматран Годишњи национални програм (АНП) и могућност његовог усвајања и слања у НАТО, чиме би се активирао Акциони план за чланство БиХ (МАП).


„У уторак ће се очигледно десити оно на шта смо ми указивали од самог почетка. Чекамо да видимо да нова скупштинска већина саопшти шта се договорила. Или се шаље АНП чиме се активира Акциони план за БиХ или се МАП зауставља. У Уторак ћемо имати јасну слику. Логично је да је ово важна тема с обзиром да се ради о једном важном дијелу спољне политике БиХ и упућиване АНП-а је заправо технички наставак одлуке Предсједништва коју је у име Републике Српске донио Небојша Радмановић још 2009. године. Сада је потребно да се пронађе рјешење и да Република Српска задржи свој међународни кредибилитет, али и да заштити своје интересе. Видјећемо како ће то изгледати у уторак. у сваком случају, сљедеће седмице ћемо коначно знати да ли БиХ иде у МАП или не. И, без обзира да ли ће АНП бити на једној или 150 страна, какав год оде у Брисел, са тим чином почиње Акциони план за чланство.“

 

И шта нас онда очекује, уколико се парламентарна већина усагласи око слања АНП-а и ако дође до активирања МАП-а? Значи ли то онда да нема повратка и да БиХ улази у НАТО једног дана или је то ипак само једна степеница?

 

Не, то је одлука да се ниво сарадње БиХ са НАТО-ом повећа. Одлука о чланству ће се доносити потпуно одвојено и ово не прејудицира чланство и то је општепозната ствар у јавности.

 

Поменули сте кредибилитет РС. Како га сачувати уколико се наредне седмице каже „не“ за нешто што је већ потписано и прихваћено?


То је заиста питање за ове који о томе сада разговарају. Од првог дана говорим да је за Републику Српску опасно да прихвати принцип који гласи: „Ја сам се предомислио“. Одлуке које се доносе једногласно у Предсједништву треба да се и мијењају једногласно. Јер, ако прихватимо овај принцип предомишљања онда можемо да дођемо у ситуацију да једно јутро се неко у Сарајеву пробуди и каже ми смо се предомислили око „Дејтона“, ми смо се предомислили у вези са постојањем ентитета, а то ми из Републике Српске не смијемо да дозволимо. Важно је поштовати оно што смо одлучили и донијели заједницчки и у том провођењу одлука пронаћи мудро начин да се заштите интереси РС.

 

Да ли то значи да би представници из РС могли тражите измјене АНП-а и да на тај начин покушају да помире интересе РС и захтјеве из Сарајева?

Савјет министара у којем ја учествујем није уопште разматрао садржај АНП-а. Ми смо принципијелно заузели став да о томе треба да одлучује нова скупштинска већина. Према томе, не желим ни да коментаришем садржај АНП-а. Ипак, и поред чинејнице да АНП може да буде у свом тексту измијењен и редукован он остаје АНП и његовим првим слањем активира се МАП. То не треба да се крије од људи и да им се замагљује и мистификује. 

 

Занимљиво је да је данас из Додиковог кабинета саопштено да им је стигао АНП са датумом од августа 2018. године. Ако знамо да се годишњи план шаље од септембра до септембра ово значи да ће чланови Предсједништва разуматрати АНП који садржи план за годину иза нас. 

 

Ја нисам имао увид у материјал који ће бити на сједници у уторак. Али само стављање АНП-а на сједницу ја видим као жељу да се постигне политички став око АНП-а. Дакле, да предсједништво заузме политички курс и каже да ми шаљемо АНП, са измјенама или без, или да кажу ми не шаљемо АНП. Мислим да је то суштина стављања на дневни ред. 

 

То значи да за ову сједницу није ни битно шта се налази у том АНП-у.

Мој утисак је да је намјера, прије свега, да се види да ли постоји сагласност странака које су најавиле да ће правити нову већину да се МАП активира. Суштина ове сједнице Предсједништва је управо у томе. 
 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.