Или да чувамо КМ или да помогнемо становништву да преживи: Ако ово потраје без милијарде нам нема спаса

"Ми ћемо се врло брзо наћи у ситуацији да ли да бранимо евро и КМ у односу 1,95583 или да помогнемо становништву да преживи."

Milovan Matić / 29. март 2020

 

Економиста Дамир Миљевић за Буку открива које би мјере владе у Босни и Херцеговини одмах требале да донесу уколико желе заштити грађане и привреду од еконосмског краха.

Он је у разговору за наш портал образложио и кад је тренутак да се почну користити девизне резерве, те објаснио да без упумпавања најмање милијарду марака привреду и међу грађане можемо очекивати ограмне проблеме.

На почетку, наш саговорник се осврнуо на мјере помоћи привреди које су донијеле владе у БиХ.

"За оцјену било каквих економских мјера које предузимају владе је првенствено валидна процјена на основу тога колико би пандемија могла да траје. Оно што је очито јесте да власт у БиХ мисли да ће све ово врло кратко да траје и сходно томе сматрају да није потребно већ сад доносити неке јаче економске мјере за БиХ. Када погледате оно што се догађа у свијету видјећете да је већина влада врло озбиљно схватила ситуацију и да нико не очекује да ће све ово да прође за три мјесеца и да се предузимају веома снажне мјере и улажу милијарде долара и евра да би се на неки начин заштитили и привреда и грађани од неминовних посљедица које ће наступити по економију. Ове мјере које су до сад донијеле владе у добре, али нису довољне нити су адекватне за ситуацију у којој ћемо се наћи за најдаље мјесец дана."

Поменули сте милијарде евра. Код нас се сва помоћ мјери још увијек милионима, а као највећа помоћ представља се 165 милиона које требамо добити од ММФ-а у мају. Колико је то довољно и може ли се са толиким износима квалитетно заштити привреда и грађани?

То је апсолутно недовољно. Да је износ 10 пута већи од овог износа који ћемо добити од ММФ-а, односно да је он 1,65 милијарди онда ми се могло озбиљно разговарати. Овдје је јако битно на који начин ће власти да приступе мјерама помоћи привреди. Многе индустрије Европи стају. Стаје аутомобилска индустрија у Њемачкој за коју ради велики број добављача из БиХ којинеће имати више посла. То је само један примјер. У таквој ситуацији овим фирмама помоћ у смислу одгађања кредита или предаје завршних рачуна и уплате пореза на доходак и на добит са одгодом од 30 дана не значи ништа. У овој ситуацији се мора хитно реаговати. Приоритет, поред предузећа, морају бити грађани, посебно они којисунезапослени и којису тренутно најугроженији, јер су изгубили сваку шансу да у наредних 6 до 12 мјесеци нађу било какав посао, како у земљи тако и у иностранству. Према томе, морало би се почети са читавим сетом мјера које подразумјевају новац и читав низ олакшица у будућем пословању и животу.

Доста се ових дана говорило и о кориштењу девизних разерви Централне банке у БиХ.

Прича о монетарој стабилности је лијепа мантра коју нама продају претходних 25 година. Другим ријечима, ми немамо ни један инструмент монетарне политике којим би могли да реагујемо у оваквим ситуацијама за разлику од 99 одсто земаља усвијету које су сад тај моменат да могу да корите монетарну политику и да употребљавају новац који је склоњен на страну или једноставно да штампају нове количине новца искоритиле да на неки начин помогну привредии становништву. Ми ћемо се врло брзо уколико не обезбједимо додатна финансијска средства у довољном износу од међународних финансијских организација наћи у ситуацији да ли да бранимо евро и КМ у односу 1,95583 или да помогнемо становништво да преживи. А нисам сад заговорник тога, али као крајње средство што да не. Поготово кад знате да је и евро због свих ових јера јуче пао за 7 одсто у односу надруге валуте. Зато то није питањеслободе избора, већ питање нужности, ако се не успије на други начин санирати посљедице.

Које су то према Вашем мишљену мјере које би владе требале да донесу да би се бар у овој почетној фази смањио тај негативни економски утицај по становништво и привреду?

Владе би прво требало да преиспитају своје постојеће буджете и да у њима обуставе плаћање свих ставки  које нисунеопходне. Ја знам да је изборна година и да се много тога планирало, али који је смисао у једној оваквој ситуацији каква је тренутна и каква нам слиједиићи у непотребне инвестиције. Све оно ђто није нужно за функционисање би требало да се стопира и да се тај  новац пребаци за помоћ грађанима и привреди. Није једноставно процијенити колики је то износ новца, али ако биузели све нивое власти то је сигурно негдје између 800 милиона и једне милијарде КМ. Треба рачунати да ће и због све теже ситуације код становништва и привреде падати и приход од ПДВ-а који је основни извор свих буджета. Поред тога, морамо ићи на мјере које ће директнопомагати грађанима, јер помажући директо грађанима ви успутпомажете и привреду. Другим ријечима, ако некој угроженој категорији дате 300 КМ она ће тај новац да потроши купујући робу и услуге. Ако то дате неком привредном субјекту, питање је да ли тај привредни субјекат због смањење тражње за производима и услугама ће уопште моћи да искористи новац на адекватан начин. То не значи да сам ја против тога да се помогне привреди, али би било врло паметно изанализирати који су ефекти с једне стране ка гурнете новац у привреду, а који кад један дио дате директно становништву.Поред тога мора доћи до растерећења привреде о којем се прича годинама. То се сад мора десити уз сву осталу могућу помоћ. У оваквој ситуацији привреда неће моћи да плаћа све своје обавезе, као уосталом и грађани.

Да ли се могу неке мјере узети од земаља у окружењу?

Имате разне моделе. Дио држава се сконцентрисао само на послодавце. Али ја постављам питање шта са државом у којој имате 400.000 незапослених. Шта са том најугроженијом категоријом. То је тренутно стање, а имаћемо још много више незапослених.  У условима ограничених средстава треба добро размислити која мјера ће мјера дати највећи ефекат. БиХ је у тешкој ситуацији јер нико не стоји иза нас. Чак су сад и Американсци одлучили, поред свих трилиона долара које су упуцавали у финансијска тржишта, Трамп (Доналд) се одлучио да иде са мјером којом ће сваки грађанин добити чек на 2.000 долара. Тако да, ситуација није ни мало једнозначно одређена и ташко да можемо да преписујемо рецепте из других земаља не узимајући стање које имамо.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.