Илија и Раде, најстарији пионири из Бањалуке: Само је један пут прави, а то је пут братства

Јајце је данас послало поруку заједништва и антифашизма, 76 година од Другог засједања АВНОЈ-а, гдје је неколико хиљада антифашиста дошло да ода почаст некадашњој Републици Југославији да у глас пјева: "Друже Тито, ми ти се кунемо!"

Sara Velaga / 30. новембар 2019

foto: Buka

Након синоћњег отварања изложбе "Ми градимо пругу, пруга гради нас" , данас је одржана централна манифестација обиљежавања дана АВНОЈ-а у Јајцу. 

Била је то прилика да неколико хиљада људи из Србије, Хрватске, Македоније, Словеније, Босне и Херцеговине и других држава заједно положи вијенце у част палим борцима и ослободиоцама града Јајца. А након тога да присуствују говорима у оквиру свечане академије, гдје су се присутнима обратили Бакир Накаш, предсједник САБНОР-а, опћински наћелник Един Хозан, те представници делегација из Србије, Црне Горе, Македоније, Хрватске, Словеније, Аустрије и Русије.

фото: БУКА

 

Међу учесницима издвојили су се, према свим информација, најстарији пионири, обојица из Бањалуке, која су се чак нашалила, који је од њих старији. Први од њих је Раде Филиповић, члан Удружења Јосип Броз Тито из Бања Луке, који сваке године долази у Јајце.

Филиповић се за БУКУ присјетио одлука, које су донесене у Јајцу, 1943. године, али и нагласио како је истовремено југоносталгичар и оптимиста.

"Вјерујем да постоји само један пут за народе Југославије, а поготово за народе БиХ. А то је пут братства. Вјерујем да ће се родити генерација која ће кренути тим путем, јер сви други путеви су ћорсокак и странпутице. Оптимиста сам, нема другог пута. Жао ми је што ћу отићи на онај свијет под великом бригом шта ће бити са мојим унуцима и праунуцима, који живе. Али сам оптимиста за будуће генерације и велика би гријехота била да младима не кажемо како је било и да не извуку поуку."

фото: БУКА

 

Илија Јовић, такођер из Бањалуке, за БУКУ је рекао како је ово прилика да се сусретне са старим друговима и присјети бољих времена. 

"Никад не можемо заборавити оне муке и борбе с непријатељом који су имали пуно више оружја него ми, али ми смо се борили с голим рукама и опет смо побиједили. Пуно је остало оних који су роварили па касније уништили, али народ је ипак видио за ким треба да иде", поручио је Јовић са скупа у Јајцу, нагласивши како је рођен 1928. године, чиме је дефинитивно добио епитет најстаријег пионира на данашњем скупу.

фото: БУКА

 

Из Бањалуке су овом приликом стигла два аутобуса старих Титових пионира, а посебно одушевљење су изазвала управо ова два пионира, другара и прије свега два човјека са богатом прошлошћу, али са јаком вјером да будућност може и треба бити боља, ако младима пренесу поруке и причу о Југославији и АВНОЈ-у.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.