Има ли икакве користи од мигрене? Звучи сулудо, али има

Шта је онда добро код мигрене?

BUKA portal / 16. мај 2019

Онима који пате од мигрене, тешко ће бити да поверују да мигрна има неку сврху, тј. да може да буде корисна. Мигрена је наследна болест, која траје цео живот, а када особа трпи напад, то може да је онеспособи не само за рад, него и за било какво функционисање. Она је већ повезана са већим ризиком од можданог и срчаног удара, депресије и анксиозности.

Шта је онда добро код мигрене?

1. Мигрена може да штити од дијабетеса типа ИИ

Недавна студија сугерише да су, барем жене, које имају мигрену, у одређеној мери заштићене од дијабетеса типа ИИ. Студија која је пратила скоро 75.000 жена током 10 година, установила је да жене које пате од мигрена, за 20 до 30 посто мање оболевају од дијабетеса типа ИИ. Ако се стање мигрене поправи и главобоље се смање, шансе за развој дијабетеса расту. То подупире идеју да мигрена штити од настанка дијабетеса и да се не ради о случајној вези. Стручњаци за главобоље дуго су посматрали пацијенте с мигреном који нису развили дијабетес тако учестало као остатак популације, па сазнања ове студије нису неочекивана.

Разлог овог односа ипак остаје нејасан. Једно објашњење може да значи да повишени нивои шећера у крви штите од главобоље. Још једно објашњење је да то има веза с молекулом протеина у телу ЦГРП, који је активан у оба стања и може да буде фактор који их повезује, преноси Телеграф.хр.

2. Мигрене штите од алкохолизма

Истраживање сугерише да су они који пате од мигрена релативно заштићени од алкохолизма. Овде је можда реч о интуитивнијем односу него с дијабетесом, пошто много људи с мигреном избегава алкохол јер може да изазове главобољу.

3. Мигрене су можда понудиле еволуциону предност

Проучаване су и могуће еволуционе предности мигрене. Промене које нарушавају функционисање појединца требало би да доведу до његовог лошијег опстанка дугорочно и евентуалног изумирања особине. Али и после милион година, мигрена опстаје и преживљава. Има неколико еволуционих објашњења. Једно од њих је да је мигрена изворно еволуирала као заштитни алармни систем против отрова који улазе у тело.

Избегавање уноса отровних ствари јер узрокују главобољу, може да утиче на боље здравствене предности, у поређењу с појединцима без главобоље који могу без последица да користе такве отрове, па да имају нежељене последице. Мигрена коју данас познајемо може да се развије као последица претеране активности или превелике осетљивости тог еволуционо важног система раног упозоравања.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.