Има ли спаса за Уједињену Српску?

Два су се питања наметнула у јавни дискурс у БиХ

Slađan Tomić / 09. октобар 2020

FOTO BUKA

Да ли је Одлука ЦИК-а о поништавању овјере кандидатских листи Уједињене Српске преоштра и да ли се члан 7 Изборног закона (предизборна кампања) може примјенивати и изван званичног почетка предизборне кампање?

Контактирали смо десетине саговорника од правних стручњака, адвоката, бивших чланова ЦИК-а, али већина није жељела коментарисати одлуку јер је случај јединствен.

Одговоре на ова питања на редних неколико дана даће Апелациони одјел Суда БиХ.

Јединственен одговор међу нашим саговорницима не постоји.

Адвокат, потпредсједник Уједињене Српске и потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Милан Д. Петковић за БУКУ каже да је одлука ЦИК-а неоснована.

„Одлука се не може промијенити јер се Члан 7. Изборног закона односи само на Изборну кампању“каже кратко Петковић.

Директорица Транспаренцy Интернатионал за БиХ Ивана Корајлић каже како како је чињеница да званична предизборна кампања почиње тек за неколико дана.

„Али с друге стране треба узети у обзир да је Уједињена Српска  сама кренула у преурањену кампању, направивши још један прекршај јер је забрањено плаћено оглашавање у периоду од расписивања избора па до званичног почетка званичне кампање.  Уједињена Српска се сама нашла у додатном прекршају па не може да стоји аргументација да се Одлука ЦИК-а не може односити на период изван кампање јер се ради о активностима у оквиру кампање“ каже Корајлић.

Но, Стевандићева Уједињена Српска није једини политички субјект који је кажњен због говора мржње.

Неколико дана раније ЦИК БиХ казнио је коалицију ДФ/ГС и кандидаткињу Адну Панджић јер је у августу ширила говор мржње према ЛГБТИQ особама.

Тада је наведено да се говор мржње кажњава и да је неприхватљив у, али и изван предизборне кампање.


Из ЦИК-а кажу како имају договор да неће коментарисати овај случај, али су свој став о наводима да се кажњавање не може изрицати прије почетка званичне кампање, изнијели након Одлуке у случају Панджић.

“Овако уско тумачење закона би омогућило кандидатима да несметано користе говор мржње све до службеног почетка периода кампање (30 дана до дана избора) и тек када изборна кампања званично почне поведу рачуна о свом говору и јавном наступу да не би били изложени санкцији” саопштено је тада из ЦИК-а БиХ.

Бивши члан ЦИК-а БиХ Вехид Шехић не жели да спекулише и прејудицира одлуку Суда. За БУКУ кратко коментарише једно од оправдања Уједињене Српске коај тврди да спорни снимак није политички већ умјетнички.

„Колико се ја разумијем, овај спот нема ништа умјетничког. На тај начин се покушава дати оправдање под плаштом умјетничке слободе, а овдје нема везе са умјетношћу. Овдје се ради о осјетљивој теми“ каже Шехић.

Уједињена Српска ће у законском року, вечерас или сутра, поднијети жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ на политичку одлуку Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ о забрани учешћа ове партије на предстојећим локалним изборима и очекује да та судска инстанца испоштује правне прописе и поништи спорну одлуку, речено је новинарима у паузи сједнице Предсједништва ове странке.

Једини спас за Уједињену Српску биће одлука Апелационог вијећа Суда БиХ да предизборна кампања још није почела, а одлука би требало да буде донесена до краја наредне седмице. 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.