Има посла, нема ко да ради: Награђују запослене са по 250 еура за сваку нову доведену особу

Тренутно наши радници у Словенији у просјеку раде за сатницу од 4 до 6 еура, а бруто плаће се крећу у распону од 850 до 2.400 еура

Buka / 17. јул 2018

Због недостатка радника поједине компаније у Словенији своје запосленике награђују новцем само да би довели или препоручили нове раднике. Тако у компанији „Акрапович“, једној од највећих свјетских произвођача испушних система за мотоцикле и спортске аутомобиле, постојећим запосленицима плаћају по 250 еура за сваког новог колегу заваривача којег препоруче за посао у компанији, пише Аваз.

 

 

Пробни рад

 

 

Како је за „Аваз“ рекао Митја Ревен, портпарол компаније „Акрапович“, због недостатка квалифицираних особа на тржишту рада, били су приморани обратити се својим запосленицима за помоћ.

 

 

- Стимулирали смо своје запосленике са 250 еура за сваког новог заваривача којег доведу у компанију. Сваки нови радник морао је проћи шест мјесеци пробног рада тако да смо већ при завршетку одабира нових запосленика. Кроз ову кампању запослили смо око 80 људи – каже Ревен.

 

 

Нови радници су из земаља региона, а скоро половина – 35 их је из БиХ. Сви они добивају помоћ при проналаску смјештаја, а послодавац им плаћа курс словенског језика.

 

 

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ не располажу званичним информацијама о стимулацијама за постојеће упосленике, али истичу велику потражњу за радницима из БиХ у Словенији. Портпарол ове агенције Борис Пупић за „Аваз“ каже да та потражња и даље расте.

 

 

Бруто плаћа

 

 

- У прва четири мјесеца ове године издато је 4.307 радних дозвола нашим држављанима у Словенији. По броју огласа, најтраженији су вариоци, возачи, зидари и бравари. Тренутно наши радници у Словенији у просјеку раде за сатницу од 4 до 6 еура, а бруто плаће се крећу у распону од 850 до 2.400 еура. У просјеку, највећи број радника има бруто плаћу од 1.200 еура – казао је Пупић.

 

 

Укупно издато 24.216 радних дозвола

 

 

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, од почетка реализације споразума о запошљавању у Словенији из 2013. године па до краја априла ове године за рад у Словенији издато је 24.216 радних дозвола. чији се број из године у годину повећава.

 

 

И у компанији „Алфа дем“ запошљавају раднике из БиХ

 

 

Да је све теже доћи до радника у словенским компанијама, а посебно до искусних варилаца, за наш лист потврдили су и у компанији „Алфа дем“ из Цеља, која такођер запошљава раднике из БиХ.

 

 

- На захтјев наших запосленика већ смо запослили неколико нових радника из БиХ. Са стимулацијом постојећих радника немамо искуство у нашој компанији, али имамо информација да се то дешава код других. Тренутно је у поступку добивања радних дозвола код нас шест особа из БиХ – кажу из компаније „Алфа дем“


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.