Имала је несрећу да надживи све оне које је вољела: Животна прича легендарне Дорис Деј! (ФОТО)

Ако је истина да су мушкарци звери, то онда значи да већина жена воли животиње, рекла је славна глумица и певачица

BUKA portal / 14. мај 2019

Филмску каријеру започела је 1948. године са филмом "Романце он тхе Хигх Сеас" који јој је обезбедио успех следећих 20 година. Играла је у небројено много романтичних комедија, мјузикала, комедија и драма.

 

Алфред Хичкок ју је тражио за свој филм "Тхе Ман Wхо Кнеw то Муцх"у којем је играла поред популарног Джејмса Стјуарта. Филм је доживео велики успех и зараду. Али њене најгледаније и најобожаваније улоге су сигирно романтичне комедије у којима је бриљирала раних шездесетих година прошлог века.

 

"Бедроом цомедиес", како су их тада популарно звали, Дорис Деј је снимила филмове у којима су јој партнери били неки од најпожељнијих глумаца златног Холивуда, Клерком Гејблом, Кери Грантом, Дејвидом Нивеном и Родом Тејлором. Највећи успех је пак доживела у филмовима у којима је играла са неодољивим Рок Хадсоном у два чувена остварења "Пиллоw талк" и "Мове овер Дарлинг!

 

Након великог успеха у филмској каријери, Дорис Деј је одлучила да се опроба и на телевизији. Добила је свој шоу под називом "Тхе Дорис Даy Схоw" који се успешно приказивао широм Америке од 1968 - 1973. године.

 

Позната као највећа звезда 60-тих, Америчка миљеница. Добила је награду за животно дело Греми, као и Оскара за главну женску улогу и награду за животно дело "Голден Глобе".

 

Од Джорджа Буша 2011. године, добила је "Медаљу слободе".

 

Детињство и почетак каријере

 

Дорис Деј је рођена 3. априла 1922. године у Синсинатију, Охају. Ћерка Алме Софије, домаћице и Вилијама Джосефа Капелгофа, наставника музичког. Њени преци су били немачки имигранти. Целог живота, Дорис је веровала да је година њеног рођења 1924. година. Све до њеног 95-тог рођендана када су пронадени подаци у којима је откривено да је рођена 1922. године.

 

Најмлађа у породици, имала је два старија брата, Ричарда, који је преминуо пре него што се она и родила, и Пола, који је од ње био старији скоро 3 године. Због очевих неверстава, породица се распала док је Дорис још била девојчица.

 

Рано је заволела музику и плес. 1935-те године је формирала плесачки дуо са Джеријем Доертијемса којим је често наступала у Синснетију.

 

Саобраћајна несрећа која јој се догодила 13. октобра 1937. године, повредила јој је заувек десну ногу, и тиме је њена професионална плесачка каријера пропала.

 

Док се оправљала, Деј је почела да пева уз радио који јој је стално био укључен. Тада је октрила да поседује још један таленат.

 

 - У току овог дугог, досадног периода, једину радост ми је причињавало певушењу уз Бенија Гудмана, Дјука Елингтона, Томија Дорсеја и Глена Милера. Али један глас који се појавио на радију слушала је са са највећом пажњом. Тај глас припадао је Ели Фитцджералд.

 

Квалитет њеног гласа ме је фасцинирао, па сам дане проводила слушајући је и покушавајући да отпевам песму попут ње.

 

Мајка Дорис Деј је посматрала своју ћерку и њену страст коју је показивала за музику и одлучила да је упише у школу певања. После само три часа, професор за кога се њена мајка касније и верила, рекао јој је да млада Дорис поседује невероватан потенцијал. Био је толико опчињен њоме да јој је држао три часа по цени једног. Годинама касније, Дорис је рекла да је његов утицај на њу оставио највише трага, и да је њему најзахвалнија када су у питању њен стил певања и каријера.

 

У периоду од осам месеци редовних вежбања са професором, Деј је добила свој први посао као певачица на једном радију. Нешто касније, почела је да пева у локалном ресторану. У току њене изведбе на радију, највећу пажњу је привукла Барнију Репу, који је тражио женски вокал и питао је Деј да ли жели да дође на аудицију. Реп је до тада имао аудиције на којима је видео преко 200 певачица. Посао је добила она.

 

Радећи за Репа 1939. године, узела је презиме Деј што јој је он сугерисао.

Први хит је остварила певајући песму "Сентиментал Јоурнеy" која је засвирала 1945. године на радију и постала убрзо химна коју су користили за охрабривање војника Другог светског рата.

 

Певајући у бенду са Лес Брауном скоро две године, Дорис је добила недељни радио шоу. Путовала је целом Америком, а њена популарност је расла из дана у дан. Ускоро су уследиле и филмске улоге у Холивуду.

 

Највећи успех је доживела играјући са Рок Хадсоном у филму "Шапутање на јастуку".


 

Љубавни живот

 

Од када се пензионисала, живела је у Калифорнији, поред мора. Удомила је много животиња и била је велики активиста у борби за њихову заштиту.

 

Целог живота је била верна Републиканској странци, подржала је Джоржа Буша у његовој кампањи 2000. године.

 

Њено једино дете је музички продуцент и текстописац Тери Мелчер, који је 2004. године умро од рака коже, пет месеци након што је Дорис добила "Председничку медаљу слободе". Поседовала је хотел у близини своје куће у Калифорнији.

 

Удавала се четири пута

 

Први пут за музичара Ал Джордена са којим је била у браку од 1941 - 1943. године. Њено једино дете, Теренс Пол Джордан (касније познат као Тери Мелчер) добила је са њим. Због физичког злостављања које је трпела од свог мужа, Дорис га је напустила. 1967. године Ал Джорден је извршио самоубиство из пиштоља.

 

Други пут се удала за саксофонисту Джорджа Вилијама Велдера, са којим је провела три године. После много година, срели су се поново, и провели још неколико месеци у љубави. Док се потпуно није угасила.

 

Највећу љубав доживела је са трећим мужем. Дорис се удала за Мартина Мелчера 1951. године и тај брак је трајао све до његове смрти 1968. године. Мелчер је у том браку усвојио њеног сина Терија и дао му своје презиме.

Мартин је продуцирао многе њене филмове. Најстресније раздобље у њиховом браку је било када је Дорис открила квржицу на дојци за коју се сматрало да је малигни тумор. После много испитивања, и вађења тумора, испоставило се да је израслина бенигна. После неколико месеци стрепње, радост се напокон вратила у њихов дом.

Тек осам година након што је Мартин преминуо, Дорис је упознала Берија Комдена који је био млађи од ње скоро целу деценију. Венчали су се 1976. године и брак је опстао до 1981. године.Бери Комден је затражио развод и рекао у једном интервјуу да је Дорис више бринула за своје"животињске пријатеље" него за њега.

 

Дорис Деј је умрла јуче у 97.години, а поред ње су били њени пријатељи и породица.

 

Цитати познате певачице и глумице:

 

"Живите живот пуним плућима... Неће се вратити.“

 

"Оно што је застрашујуће око средњег доба је сазнање да ћеш и то да прерастеш"

 

"Ако је истина да су мушкарци звери, то онда значи да већина жена воли животиње"

 

"Боре су нормалне. Родитељи их добију од своје деце"

 

"Свака девојка може да изгледа гамурозно...само стани и изгледај глупо"

 

(Стил.рс)


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.