ИМАМО РЈЕШЕЊЕ У случају ванредне ситуације, скините грудњак

Нашли сте се усред ванредне ситуације? Боље би вам било да на себи имате грудњак за такве прилике. Једноставно га свуците, раздвојите корпице, закачите бретеле и навуците га на главу – једна корпица за вас и једна за вашег пријатеља.

BUKA portal / 21. јануар 2020


Др Елена Боднар освојила је прошле године сатиричну награду Игнобле Аwард за свој изум Емергенцy Бра. Ова награда додјељује се за изуме који на први поглед дјелују шашаво, али су често изненађујуће практични. Сада је Боднар учинила свој еБра доступан за јавност, може се наручити преко интернет за само $29.95, преноси Фоx Неwс.

"Циљ овог изума за ванредне ситуације у којима је угрожено дисање јесте да се чврсто фиксира и у потпуности покрије дисајне органе. На срећу, дизајн грудњака је већ у облику маске за лице тако уз неколико дизајнерских рјешења, Емергенцy Бра максимално спречава пролазак контаминираног ваздуха" наводи се у објашњењу на web страници еБра.

Боднар је поријеклом из Украјине, а сада живи у Чикагу. Своју медицинску каријеру започела је проучавајући ефекте нуклеране катастрофе у Чернобилу 1986. године. Да су људи имали јефтине и доступне гас маске у првих неколико сати након насреће, каже она, могли су избјећи удисање јодина-131, који изазива болест због радијације.

Грудњак који се претвара у гас маску могао је бити користан и током терористичких напада 11. септембра, као и женама које су се затекле у пјешчаној олуји која је недавно погодила Сиднеј, казала је.

Морате бити увијек спремни, на сваком мјесту, у сваком тренутку, а практично свака жена носи грудњак. Њен патент изгледа лијепо и не разликује се од конвенционалног грудњака, додаје.
 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.