Имунитет крда: Хоће ли стратегија Велике Британије успјети?

Влада Велике Британије одустала је од спречавања ширења заразе, уздајући се у иновативан приступ који неки стручњаци сматрају опасним.

M.P. / 16. март 2020

Foto: Flickr

 

Имунитет крда је фраза која се иначе користи када је велики број дјеце вакцинисан против болести као што су богиње, на тај начин смањивши ризик да их друга дјеца добију. Као тактика у борби против епидемије за коју не постоји вакцина, ово је новина – а неки кажу да је опасна, преноси Гардијан.

Заснива се на претпоставци да ће људи добити болест – у овом случају Цовид-19 – и постати имуни на њу. Генерално се мисли да ће они који се опораве бити имуни, барем за сада, тако да је неће добити два пута.

Али допуштање да становништво на овај начин гради имунитет – а не широком примјеном тестирања, праћења контаката свих заражених и изоловања, као што су многе државе у Азији и Европи изабрале да раде – могло би повећати ризик за најугроженије: старије људе са хроничним здравственим проблемима.

Да би се постигао имунитет крда, око 60% становништва би се морало разбољети и постати имуни, тврди Сир Патрицк Валланце, главни владин савјетник за науку. А могло би бити потребно чак 70% или више. Чак су и научници који разумију стратегију забринути.

“Бринем се да прављење планова са претпоставком да ће тако велики дио становништва бити инфициран (и надати се да ће се излијечити и постати имуни) можда није најбоље што можемо урадити,” казао је Мартин Хибберд, професор нових заразних болести са лондонског факултета Лондон Сцхоол оф Хyгиене & Тропицал Медицине.

“Друга стратегија би могла бити да покушамо да спријечимо ширење дужи период и можда довољно дуго да се нађе терапија која би омогућила лијечење. Ово је стратегија земаља као што је Сингапур. Иако је овакав приступ тежак (и можда није могућ у многим земљама) чини се да је вриједан покушаја; а оне земље које могу треба да покушају.”

Али британска влада преферира ову стратегију. Др Давид Халперн, психолог који предводи Тим за бихевиорална истраживања , казао је за ББЦ: “Доћи ће тренутак, уз претпоставку да ће епидемија расти, као што мислимо да вјероватно хоће, када ћете хтјети да се учахурите, да заштитите оне ризичне групе, тако да они не покупе болест, и до тренутка када они изађу из своје чахуре, имунитет крда ће бити постигнут код остатка становништва.”

Али Антхонy Цостелло, педијатар и бивши директор Свјетске здравствене организације казао је да влада Велике Британије не ради у складу са другим земљама, тражећи рјешење у имунитету крда. То би могло бити у сукобу са политиком Свјетске здравствене организације, казао је он у својим објавама на Тwиттеру, која се састоји из спречавања ширења вируса тако што се идентификују и прате сви случајеви. Он је цитирао генералног директора СЗО др Тедрос Адханом Гхебреyесус, који каже: “Идеја да државе одустано од спречавања ширења и одлуче се за ублажавање је погрешна и опасна.”

Имунитет крда можда неће ни потрајати, казао је Цостелло. “Да ли корона вирус изазива јак имунитет крда или је он попут грипе гдје се нове врсте појављују сваке године, захтијевајући поновну вакцинацију. Имамо још доста да научимо о имуном одговору на Цо-В.” Вакцине су, казао је, много безбједнији начин да то постигнемо, пише Гардијан.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.